Ce prognoze fac analiştii financiari pentru cursul valutar, în următoarea jumătate de an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii financiar-bancari din România estimează că în următoarele şase luni cursul va oscila între 4,40 lei/euro şi 4,70 lei/euro, iar la finalul perioadei cotaţia se va plasa la 4,49 lei/euro.

CITEŞTE MAI MULT:

Pragul psihologic a fost atins! Un nou maxim istoric pentru a treia zi consecutiv: 4,5142 lei pentru un euro

BNR nu a intervenit în piaţă până acum. 4,6 lei pe euro este următorul prag

Cursul a urcat accelerat în ultima săptămână, odată cu intensificarea aversiunii la risc a investitorilor pe fondul tensiunilor politice dintre USL şi PDL, care au culminat cu propunerea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu.

Astfel, cursul de referinţă a atins trei maxime istorice în ultimele trei zile şi a ajuns la 4,5142 lei/euro. Pe piaţa interbancară, cotaţiile au urcat mai accelerat şi au ajuns vineri la un record istoric de 4,5380 lei/euro, în aşteptarea votului din Parlament pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

Analiştii estimează, totodată, că rata anuală a inflaţiei s-ar putea situa la 2,1% în luna iunie. Estimările lor variază între 1,7% şi 2,4%, conform răspunsurilor la un sondaj realizat în rândul membrilor Asociaţiei Analiştilor Financiar - Bancari din România (AAFBR).

"Pentru luna decembrie 2012, estimarea membrilor AAFBR care au răspuns la sondaj plasează rata anuală a inflaţiei la 3,7%. Această valoare este în creştere cu 0,2 puncte procentuale faţă de cea prognozată în cadrul sondajului anterior. Rata anuală a inflaţiei din decembrie 2013 s-ar putea situa la 3,5%, nivel neschimbat faţă de sondajul anterior", se arată într-un comunicat al asociaţiei.

Banca Naţională a României prognozează pentru acest an o rată a inflaţiei de 3,2% şi de 3% pentru anul viitor. Ţinta de inflaţie pentru acest an este de 3%, cu interval de variaţie de plus/minus un punct procentual, iar pentru anul viitor de 2,5%.

Pe de altă parte, analiştii estimează o paritate de 1,25 dolari/euro la finalul unui orizont de şase luni, în timp ce petrolul Brent s-ar putea situa la 109 dolari pe baril.
AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată în luna ianuarie 2008 şi care reuneşte în rândurile sale peste 80 de analişti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite