Ce pensii vor creşte cu o treime în urma recalculării
0Recalcularea pensilor a început la 1 octombrie, procesul fiind estimat să dureze circa un an, majorările urmând însă să fie aplicate încă de la data începerii recalculării, chiar dacă pensionarii vor primi deciziile anul viitor.
La 1 octombrie, fostul ministru al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, spunea că, în urma recalculării din oficiu a aproximativ 100.000 de pensii, acestea vor creşte, în medie, cu o treime, de noile prevederi beneficiind foştii angajaţi din minerit, siderurgie, construcţii, căi ferate şi alte domenii care s-au încadrat în grupele I şi II de muncă.
„În iulie a apărut legea 221 pe 2018, care presupune recalcularea pensiilor, pentru cei care au lucrat în grupele de muncă, asta însemnând că vor fi creşteri. Se aplică la beneficiarii legii 192, la o parte dintre ei creşterile au fost nesemnificative, la alta nu au fost deloc. După acea lege 221 şi recalcularea care va intra în vigoare de la 1 octombrie, practic vorbim despre o creştere cu o treime, în medie, la pensie.
Vă dau un exemplu la mineri: până acum se împărţea la un stagiu complet de cotizare de 30 de ani, acum la 20, ceea ce duce la o creştere a pensiei cu o treime. Şi alţi beneficiari ai legii 221 sunt cei care au ieşit la pensie pe legea 163, ulterior datei de 1 ianuarie 2011, care au lucrat în condiţii speciale: furnaliştii, siderurgiştii, cei de la Metrorex. Se împarte la fel, la 25, în loc de 35. Asta înseamnă o majorare de pensie la stabilirea dreptului. Creşterea va fi tot cu o treime.
Peste 100 de mii de persoane sunt vizate de această modificare la legea pensiilor. Impactul e calculat la 1,3 mld lei”, declara atunci Olguţa Vasilescu.
În urmă cu trei luni, Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) anunţa că recalcularea pensiilor va dura până la data de 30 septembrie 2019, şi vizează două categorii de persoane:
- cele care vor solicita deschiderea drepturilor de pensii începând cu luna august 2018, atât din punct de vedere al reducerii vârstei standard de pensionare, cât şi din punct de vedere al stagiului complet de cotizare care se utilizează la determinarea punctajului mediu anual;
- anumite categorii de pensionari cu drepturi în plată, care vor beneficia de recalcularea acestor drepturi prin utilizarea – la determinarea punctajului mediu anual – a unui stagiu complet de cotizare mai mic decât cel utilizat iniţial.
Potrivit CNPP, sunt avute în vedere:
I. persoanele care au realizat un număr determinat de ani în condiţiile fostei grupe I de muncă (anterior datei de 01.04.2001) şi în condiţii speciale de muncă, pentru care vârsta standard de pensionare se reduce cu 1 până la 12 ani, în funcţie de numărul de ani de stagiu de cotizare realizaţi în aceste condiţii, sub rezerva realizării stagiului complet de cotizare prevăzut de legea nr. 263/2010;
II. anumite categorii socio-profesionale care sunt încadrate în condiţii speciale de muncă şi care beneficiază de o reducere mai mare de 12 ani a vârstei standard de pensionare, precum şi de un cuantum majorat al pensiei prin utilizarea - la determinarea punctajului mediu anual – a unui stagiu complet de cotizare mai mic decât cel general; sub rezerva realizării unui anumit număr de ani lucraţi în aceste locuri de muncă;
III. pensionari care au beneficiat de majorarea prevăzută la art.169`1 şi care – până la data de 31.12.2015 – au avut drepturi stabilite sau recalculate prin utilizarea unui stagiu de cotizare mai mic decât cel general, datorită unor reglementări cu caracter special sau a dispoziţiilor unor hotărâri judecătoreşti;
IV. pensionari cu drepturi deschise între data de 01.01.2011 şi data intrării în vigoare a prezentei legi şi care au desfăşurat un număr determinat de ani în condiţiile speciale prevăzute la art. 30 alin.1, lit. d). e) şi f) din Legea nr.263/2010.
În ceea ce priveşte recalcularea pensiilor cuvenite sau aflate în plată la data de 1 august 2018, procedura instituită prin Legea nr.221/2018 prevede că:
o Recalcularea se realizează din oficiu, nefiind necesară formularea şi înregistrarea unor cereri;
o Recalcularea se va realiza în perioada 01.10.2018 – 30.09.2019;
o Drepturile recalculate se cuvin şi se acordă de la data de 01.10.2018, indiferent de data emiterii/comunicării deciziei de recalculare
În ceea ce priveşte recalcularea drepturilor aflate în plată, Legea nr.221/2018 nu se referă la persoanele care:
• şi-au deschis drepturile de pensie anterior datei de 01.01.2011 dar au beneficiat de majorarea punctajului mediu anual în conformitate cu prevederile OUG nr.100/2008, ale OUG nr. 209/2008, ale Legii nr. 218/2009 şi ale art. 169 din Legea nr.263/2010;
• şi-au deschis drepturile de pensie după data de 01.01.2011, dar au făcut obiectul Legii nr.155/2016 (minerii din subteran, personalul din zonele I şi II de radiaţii);
• şi-au deschis drepturile de pensie după data de 01.01.2011 dar au realizat activităţi încadrate în condiţii speciale, altele decât cele prevăzute la art.30, alin.1, lit. d), e) şi f).
Budăi face referire şi la pensiile speciale
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat însă că majorările vor intra mai devreme în vigoare, iar pensionarii vor primi acasă deciziile cu noul cuantum. De aceste majorări vor beneficia şi cei care au ieşit la pensie în baza unor legi speciale, a mai spus ministrul.
"Vor primi în plus (pensionarii n.r) de când a intrat legea în vigoare, de la 1 octombrie. În lege spune că această recalculare se derulează pe o perioadă de 12 luni, dar, indiferent când se va termina de calculat ultimul dosar din ţară, acel pensionar va primi banii începând cu 1 octombrie 2018. Practic nu pierde niciun leu. Pentru a pune în aplicare o asemenea lege există nevoie de un soft, program informatic, pe care trebuie să-l achiziţionăm.
Acele persoane care nu au punctaj la grupele de muncă şi care au ieşit la pensie pe legi speciale se încadrează la Legea 192. Acelor persoane le va fi recalculată pensia. Foarte important de precizat că, dacă cumva, din calcul, la unii dintre pensionari iese un cuantum mai mic niciun pensionar nu va pierde ci va rămâne în plată cu acel cuantum care este cel mai avantajos pentru el”, a afirmat Marius Budăi.