Ce conține noua ordonanță privind reducerea cheltuielilor bugetare SURSE

0
Publicat:

Ordonanța prin care are loc reducerea cheltuielilor bugetare ar putea să intre în transparență decizională marți, susțin surse politice pentru „Adevărul”. O noutate este faptul că înghețarea angajărilor la stat ar fi pentru un an, dar și eliminarea cumulării pensiei cu salariul.

Ordonanța este pregătită de ministerul condus de Adrian Câciu FOTO Inquam Photos
Ordonanța este pregătită de ministerul condus de Adrian Câciu FOTO Inquam Photos

Surse din Coaliția guvernamentală au precizat că Ministerul Finanțelor a finalizat ordonanța referitoare la reducerea cheltuielilor bugetare, după jumătate de lună în care Puterea a bătut pasul pe loc. 

Prin măsurile care urmează a fi luate vor fi făcute economii între cinci și șapte miliarde. Ca măsuri, rămâne în picioare reducerea cu 10% la bunuri și servicii, însă înghețarea angajărilor nu ar mai avea loc doar până la finalul anului, ci pe un an. Practic, e prelungită perioada de înghețare a angajărilor, însă ar urma să fie și unile excepții. Adică în domeniile educație și sănătate nu s-ar aplica, iar prin memorandum ar urma fie discutate punctual alte posibile derogări. 

Tot în această ordonanță ar urma să nu mai fie interzicerea cumulării pensiei cu salariul de la stat, așa cum se întâmpla în forma inițială, apărută pe surse. Interzicerea cumulării pensiei cu salariul ar trebui să fie tranșată la nivel parlamentar, unde Coaliția nu a discutat dacă va veni cu un proiect nou, merg pe varianta proiectului Guvernului Cîțu sau a altei inițiative a unor liberali, veche de câțiva ani. 

Ce spunea Ciolacu în urmă cu 2 săptămâni

Președintele PSD a vorbit, în urmă cu două săptămâni, despre supraimpozitarea veniturilor (pensie și salariu de la stat sau simplul salariu) bugetarilor care depășesc leafa brută a șefului statului, adică 25.000 de lei, fiind doar unul din cele două scenarii de lucru ale Coaliției.

E o discuție în ceea ce privește (n.r. - veniturile mari). Sunt 2 drepturi fundamentale în Constituție: la muncă și la pensie. Niciunul din cele două legiuitorul nu poate interveni să-l ia. În OUG nu puteam prinde cumulul pensiei cu salariu. Lucru corect, de altfel. Au fost mai multe discuții referitoare la constituționalitatea unui astfel de demers”, a precizat Marcel Ciolacu.

Am discutat mai multe variante. Din punctul meu de vedere sunt cazuri în care faci cumul de pensie, ai o pensie de 2.000 de lei, și ești și portar la o primărie. Eu nu pot lua acelui om dreptul de a munci sau de a cumula pensia cu salariul”, a completat șeful PSD.

Vorbim de cumulul salariului cu pensia. Doar de zona bugetară. Dacă în acel moment, prin cumul depășești, de exemplu, salariul brut al președintelui, care e aproximativ 25.000 de lei, este normal să vii...Dacă este consituțional acest lucru, e firesc să vii cu o impozitare suplimentară. Pentru că sunt două venituri, amândouă de la bugetul statului. Amândouă sunt un drept câștigat”, a mai afirmat social-democratul care a precizat că pe masă este și această variantă, dar și interzicerea cumulării pensiei cu salariul de la stat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite