Cum va face Guvernul economii. OUG pentru reduceri de cheltuieli, adoptată săptămâna viitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicolae Ciucă a afirmat că săptămâna viitoare va fi adoptată Ordonanța de Urgențe pentru reducerea de cheltuieli. Premierul a precizat că aceasta face referire la o rânduială în ceea ce privește cheltuielile de la buget.

Nicolae Ciucă, premierul României FOTO: GOV
Nicolae Ciucă, premierul României FOTO: GOV

„Ordonanța urmează să fie prezentată săptămâna viitoare în Coaliție și în momentul în care Ministerul de Finanțe va prezenta toate datele și le vom analiza și le vom agrea împreună cu colegii de Coaliție imediat, că va fi la ședința de Guvern de miercuri sau într-o altă ședință de Guvern ulterioară, cert este că săptămâna viitoare vom adopta această Ordonanță care prevede o rânduială în ceea ce privește cheltuielile la buget. Aici ne referim la bunuri și servicii, ne referim la reducerea cheltuielilor pentru achiziția de autovehicule, mobilier și alte cheltuieli, putem să funcționăm și să administrăm țara și fără aceste cheltuieli. Desigur acolo unde va fi necesar, de ce spun necesar pentru că sunt deja instituții care din bugetul anual au deja prevăzute cifre de școlarizare și acolo nu putem să stopăm încadrările, dar în instituțiile în care nu va fi absolut necesar să continue ocuparea funcțiilor, acelea vor fi stopate. Deci săptămâna viitoare”, a precizat Nicolae Ciucă la finalul unei vizite în județul Neamț.

În ceea ce privește impozitarea sau supraimpozitarea, premierul României susține că o astfel de decizie nu poate fi luată fără asigurarea unor condiții, cum ar fi cea legată de constituționalitate.

„Sunt elemente de analiză pe care le așteptăm de la Ministerul de Finanțe, nu putem să venim cu astfel de taxe. Suntem la mediul privat, discutăm cu mediul privat, îi încurajăm să facă investiții, să se dezvolte, nu ar fi corect din partea statului să vină peste noapte cu astfel de măsuri. Adoptarea la nivelul Guvernului a unei astfel de decizii nu poate să se întâmple în acest moment pentru că trebuie asigurate condițiile de constituționalitate și celelalte elemente pe care trebuie să le avem clar pe masă vizavi de efectele acestor măsuri”, a explicat șeful Executivului.

Nicolae Ciucă a precizat și că impozitarea progresivă este „o soluție care se poate aplica doar atunci când vom avea toate instrumentele necesare, mai precis digitalizarea la nivelul Ministerul Finanțelor pentru determinarea venitului global, pentru că discutăm de impozitare progresivă în condițiile în care putem să determinăm venitul globale”. 

De asemenea, acesta a punctat că impozitarea progresivă nu poate fi aplicată „așa cum astăzi aceste cifre încă sunt ținute cu creionul în registre”.

Ce spune Ciucă despre rotativă

Premierul susține, în ceea ce privește rocada care va avea loc la finalul acestei luni, că partidele de la guvernare vor respecta înțelegerea pe care au stabilit-o la formarea Coaliției.

Nicolae Ciucă a punctat că protocolul se va respecta, însă dacă vor exista solicitări acestea vor fi analizate și negociate.

„În acest moment continuăm să acordăm atenția maximă a ceea ce avem de făcut pentru guvernare. Ne-am angajat și cred că va fi pentru prima dată când în țara noastră se va respecta o înțelegere politică și se va produce rocada. Elementele care țin de detaliu sunt scrise în protocol, dacă vor apărea alte solicitări, atunci ele trebuie negociate și analizate încât să vedem care va fi rezultatul final. Nu are rost să speculăm, știu că face deliciul analizelor și ați dori să lansăm tot felul de ipoteze, nu vreau să mă angajez în astfel de speculații”, a declarat Nicolae Ciucă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite