Ce bănci şi cu cât au redus dobânzile la creditele ipotecare, în urma introducerii noului indice care înlocuieşte ROBOR. Ce trebuie să ştiţi când luaţi un nou credit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cele mai mici dobanzi la credite banca ghiseu FOTO Adevarul

Introducerea, din data de 2 mai, a noului indice de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care înlocuieşte ROBOR la 3 luni, a fost aplicată de foarte puţine bănci în ofertele făcute clienţilor. În cele ce urmează vă prezentăm ce trebuie să ştiţi la contractarea unui nou credit.

Astfel, doar cinci mari bănci care au publicat noile oferte de creditare pentru persoane fizice şi au redus şi dobânzile totale ale împrumuturilor ipotecare cu până la 1%. 

Unele au ajustat marja uşor în sus pentru a compensa valoarea mai mică a IRCC în comparaţie cu ROBOR.

Cele mai mari reduceri sunt aplicate de CEC Bank, ING Bank şi Raiffeisen Bank – cele trei bănci au păstrat nemodificate marjele creditelor şi au înlocuit ROBOR cu IRCC, scrie profit.ro.

CEC Bank şi-a actualizat deja oferta, stabilind că noua dobândă este IRCC + 2,5%, ceea ce înseamnă o dobândă de 4,76%, faţă de 5,73% cât se utilizează creditelor vechi care folosesc ROBOR. În urma introducerii noului indice, la un credit în valoare de 285.000 de lei pe 30 de ani, rata lunară scade cu 172 de lei, de la 1.774 lei (calculat cu ROBOR), la 1.602 lei (calculat cu IRCC).

În ce priveşte oferta ING Bank, aceasta include IRCC+3,65%, adică o dobândă de 5,71%, ceea ce scade rata lunară cu 189 lei.

Raiffeisen nu a majorat marja, astfel încât dobânda rezultată în urma aplicării IRCC este de 5,11%, faţă de 5,98% în cazul aplicării ROBOR, ceea ce înseamnă o micşorare a ratei lunare cu 156 lei.

BCR a crescut însă marja, de la 3%, la 3,3%, astfel încât totalul procentului care include şi IRCC este de 5,95% pentru creditele cu dobândă fixă pe primii 5 ani şi 5,36% pentru restul anilor de creditare. Rata lunară este cu 36 de lei mai mică decât prin aplicarea ROBOR pentru primii 5 ani şi 109 lei pentru restul anilor.

Şi Banca Transilvania a micşorat dobânda, de la 6,57% la 5,86%, diminuarea fiind însă ceva mai mică decât în cazul altor bănci având în vedere că banca şi-a majorat marja de la 3,75% în cazul ROBOR, la 4% în cazul IRCC. Cu toate acestea, rata lunară scade cu 132 de lei.

 Potrivit Finzoom, şi Libra Internet Bank a redus marja la creditele de nevoi personale cu pana la 2,35 pp, insa pentru creditele ipotecare, marja a fost majorata cu 0,75 pp.

Spre exemplu, rata unui credit ipotecar de 250.000 lei pe 30 de ani, s-a redus doar cu 20 de lei, comparativ cu ROBOR (Calcul cu IRCC si Calcul cu ROBOR).

Ce mai trebuie să ştiţi

Concret, cei care vor să contracteze un nou credit vor trebui să fie atenţi la datele furnizate de bancă, în special dacă aplică IRCC în mod corect.

Potrivit regulilor publicate de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, care este administratorul IRCC, deşi de calculat în calculează BNR, IRCC se actualizează în ultima zi lucrătoare a trimestrului, la ora 11, şi este valabil pentru trimestrul următor.

Sursa datelor din indice este media ponderată a dobânzilor la tranzacţiile interbancare, care se publică zilnic, însă cu o zi întârziere (spre exemplu miercurea pentru marţi).

Totodată, potrivit OUG, următoarea actualizare se va face în ultima zi lucrătoare a trimestrului (pe 28 iunie, cu aplicare de la 1 iulie), pe baza datelor din trimestrul anterior (adică primului trimestru din 2019), ceea ce înseamnă, practic, o întârziere de un trimestru în actualizarea dobânzilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite