Băncile care permit retragerea de bani din bancomat fără card

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe bănci prezente în România au anunțat în ultimul timp că oferă posibilitatea de retragerea de numerar din bancomate, fără a fi nevoie de introducerea cardului în fanta special prevăzută.

Mai multe bănci oferă posibilitatea de retragere de numerar fără card. Foto Pixabay
Mai multe bănci oferă posibilitatea de retragere de numerar fără card. Foto Pixabay

Pentru efectuarea unei operațiuni contactless, clientul doar apropie de bancomat telefonul, ceasul smart (Fitbit Pay, Garmin Pay) sau cardul, fără a mai fi necesară introducerea cardului în fanta specială. Astfel, durata unei operațiuni se reduce cu cel puțin 30 de secunde – timp necesar pentru scoaterea cardului din portofel, introducerea în bancomat și recuperarea acestuia după tranzacție. Și, în plus, nu există riscul blocării cardului în bancomat”, a informat luni CEC Bank.

Funcționalitățile contactless sunt disponibile atât pentru clienții CEC Bank, cât și pentru utilizatorii de carduri emise de alte bănci care permit realizarea de tranzacții contactless la alte bancomate decât cele din rețeaua proprie. 

Tipurile de operațiuni ce pot fi efectuate contactless la bancomatele CEC Bank sunt: retrageri de numerar, interogări de sold, generarea de mini-extrase de cont sau plata facturilor, iar la multifuncționalele de plată (MFM-uri) se pot realiza și retrageri și depuneri în euro, precum și schimburi valutare. Pentru anumite tipuri de operațiuni, cum ar fi activarea cardului sau personalizarea PIN-ului, din motive de siguranță, este necesară în continuare prezentarea cardului fizic. 

Operațiunile contactless la bancomate și multifuncționale de plată CEC Bank pot fi realizate cu cardul fizic, cu telefonul -  folosind aplicațiile de tip portofel digital Apple Pay sau GPay, sau cu ceasuri smart (Garmin Pay, Fitbit Pay). 

În prezent, peste 550 de bancomate și multifuncționale de plată CEC Bank permit realizarea de operațiuni contactless, urmând ca numărul acestora să crească în perioada următoare la circa 900. 

BCR vrea să extindă opțiunea la 500 de terminale

Cu doar câteva zile înainte, la 15 septembrie, și BCR anunța că a lansat opțiunea de retragere de numerar din ATM fără a fi nevoie de introducerea cardului.  

Opțiunea contactless este disponibilă la 112 bancomate și urmează să fie extinsă la 500 de terminale până la finele anului – banca are circa 1.800 de echipamente în total. Retragerea se poate face cu orice dispozitiv – card sau telefoane, ceasuri, brățări cu tehnologia near field communication (NFC).

Odată cu lansarea acestei funcționalități, extindem și consolidăm ecosistemul digital al BCR, oferindu-le clienților noștri o gamă completă de plăți inteligente, indiferent de locul, dispozitivul sau sistemul prin care vor să le realizeze. Cardurile BCR pot fi înrolate deja în orice portofel virtual (Apple Pay, Google Pay, Fitbit Pay, Garmin Pay, Xiaomi Pay) și pot fi utilizate la orice comerciant dotat cu POS, prin telefon, ceas, brățară sau orice alt dispozitiv mobil ce dispune de tehnologia NFC. Clienții BCR au astfel posibilitatea de a realiza practic atât retrageri de numerar, interogări de sold, cât și plăți la comercianți fără a mai avea cardul fizic în posesie, ceea ce le asigură confort, siguranță și rapiditate”, a declarat Florin Pintilie, Șef Departament Dezvoltare Produse Carduri, BCR.

Banca Transilvania folosește opțiunea din 2019

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România, a lansat serviciul în vara lui 2019, inițial la 500 de bancomate și apoi la circa 560, dintr-un total de 1.800 de bancomate, potrivit datelor profit.ro.

 ING Bank, locul 4 după active, a lansat în 2020 retragerile fără card prin intermediul unui cod generat din aplicația de internet banking. Din iarnă urmează să lanseze și retragerile NFC, potrivit reprezentaților băncii. Totodată, din octombrie vor fi disponibile și retragerile contactless pentru cardurile virtuale. ING are 519 bancomate și circa 1,7 milioane de clienți în România.

UniCredit Bank, a 7-a cea mai mare bancă, are de la finele anului 2020 opțiunea de a retrage numerar fără card de la bancomate prin intermediul unui cod QR generat în aplicația de internet banking. BRD, locul 3 după active, a introdus în toamna lui 2021 retragerile contactless în rețeaua de circa 1.400 de bancomate.

BRD preciza că funcționalitatea este disponibilă și pentru celelalte bănci care permit tranzacțiile contactless la automatele altor bănci. Banca cu capital francez avea emise 2,5 milioane de carduri emise.

OTP Bank, locul 9, a lansat în octombrie 2021 serviciul de retragere numerar contactless. Banca cu acționariat ungar are circa 150 de bancomate la nivel național.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite