Ce bănci europene au legături strânse cu Rusia şi ce le-a impus Banca Centrală Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bank

Mai multe bănci europene au strânse legături cu Rusia, Banca Centrală Europeană hotărând ca acestea să fie ţinute sub o strictă supraveghere, scrie Reuters citând surse apropiate discuţiilor.

Banca Centrală Europeană (BCE) a pus băncile care au legături strânse cu Rusia, cum este grupul austriac Raiffeisen Bank International şi divizia din Europa a grupului rus VTB, sub o strictă supraveghere, după ce sancţiunile financiare extinse introduse de Occident au împins una dintre aceste bănci pe pragul prăpastiei, au declarat pentru Reuters două surse din apropierea acestui dosar.

Printre măsurile adoptate de BCE se numără o solicitare adresată acestor bănci să raporteze mai frecvent situaţia lichidităţilor lor şi să comunice supervizorilor modul în care activele şi operaţiunile lor din Rusia şi Ucraina sunt afectate de sancţiuni, au precizat sursele. Organismele europene de supervizare şi-au extins vigilenţa pe parcursul săptămânii trecute, când Rusia a invadat Ucraina, şi acum sunt în contact zilnic cu băncile respective, au adăugat sursele.

Într-un comunicat remis Reuters, directorul general de la Raiffeisen Bank International, Johann Strobl, a subliniat că subsidiara din Rusia a RBI "are o poziţie solidă de lichiditate şi înregistrează intrări de capital".

SUA, Uniunea Europeană şi Marea Britanie au luat măsuri fără precedent pentru a izola economia şi sistemul financiar rusesc şi au adoptat inclusiv sancţiuni asupra Băncii Centrale a Rusiei şi a unor bănci comerciale ruseşti care au fost excluse din sistemul internaţional de plăţi SWIFT.

Aceste sancţiuni au creat panică în rândul deponenţilor din Rusia dar şi la divizia europeană a Sberbank, cea mai mare bancă rusească, care este în pragul falimentului după ce deponenţii s-au grăbit să îşi retragă economiile, speriaţi de consecinţele invaziei Ucrainei de către Rusia.

În Europa, băncile italiene şi franceze au cea mai mare expunere pe Rusia, ambele cu puţin peste 25 de miliarde de dolari la finele lunii septembrie 2021, urmate de băncile din Austria cu o expunere de 17,5 miliarde de dolari, arată datele Băncii Reglementelor Internaţionale. Comparativ, expunerea pe Rusia a băncilor americane este de 14,7 miliarde de dolari.

În rândul băncilor individuale, divizia din Rusia a grupului austriac Raiffeisen Bank International este a noua cea mai mare bancă din Rusia cu active de 15,8 miliarde de euro, 8.700 de angajaţi şi peste 4,5 milioane de clienţi.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri