Ce amenzi poţi primi în Grecia şi când rişti să ţi se confişte maşina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
grecia bulg

Codul rutier din Grecia prevede numeroase şi extrem de dure sancţiuni pentru încîlcarea prevederilor legale, potrivit Condiţiilor de Călătorie publicate pe site-ul MAE, scrie Hotnews.

Cum ţi se pot lua permisul, actele maşinii şi plăcuţele

În codul rutier elen există numeroase contravenţii care pot lăsa un şofer fără cele mai importante acte şi fără plăcuţele de înmatriculare, scrie Hotnews.

Astfel, potrivit Condiţiilor de Călătorie în Grecia de pe pagina Ministerului Român al Afacerilor Externe, poliţia elenă aplică amenzi şi poate reţine permisul de conducere, actele autoturismului şi plăcuţele de înmatriculare pentru încălcări precum:

  • Folosirea telefonului mobil în timpul conducerii autoturismului;
  • Circulaţia pe benzile destinate mijloacelor de transport în comun;
  • Depăşirea şi încălcarea liniei continue;
  • Neoprirea la semnalele agentului de circulaţie;
  • Nerespectarea semnalelor semaforului;
  • Oprirea pe autostradă în locuri neamenajate;
  • Condusul pe contrasens.
  • Deţinerea de detectoare de radar, chiar dacă nu sunt în funcţiune
  • Parcarea pe locurile pentru persoane cu handicap
  • Νerespectarea semnificaţiei indicatorului „STOP la intersecţie”
  • Neutilizarea centurii de siguranţă sau a căştii de protecţie pentru motociclişti
  • Efectuarea de manevre periculoase
  • Aruncarea pe geam a unor obiecte care poluează sau pot provoca un incendiu sau accident

Depăşirea vitezei legale cu 30km/h te lasă fără permis

Pe autostradă, limita maximă de viteză admisă este de 130 km/h, aşa că trebuie să acordaţi atenţie indicatoarelor rutiere de limitare a vitezei.

Sunt prevăzute limitări de până la 80 km/h în funcţie de condiţiile de drum, trafic, meteo, lucrări pe carosabil.

Depăşirea vitezei legale cu peste 20 km/h se pedepseşte cu amendă de 100 euro, iar cu peste 30 km/h cu amendă de 350 euro (în acest ultim caz se reţine şi permisul de conducere pentru 60 zile ).

Şoferii băuţi pot ajunge la închisoare şi dacă nu provoacă accidente

Conducerea autovehiculului de către o persoană având ο concentraţie de alcool de:

0,50-0,80 g/l ȋn sânge sau de 0,25-0,40 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu amendă de 200 euro şi imobilizarea autovehiculului;

0,80-1,10 g/l ȋn sânge sau de 0,40- 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu amendă de 700 euro, ridicarea permisului de conducere timp de 90 de zile şi imobilizarea autovehiculului;

peste 1,10 g/l ȋn sânge sau de peste 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioadă de 180 de zile, cu închisoare de minimum două luni, amendă de 1.200 euro, ridicarea plăcuţelor de ȋnmatriculare pentru o perioadă de la 10 zile până la 6 luni (ȋn baza deciziei instanţei competente) şi imobilizarea autovehiculului.

Conducătorii auto care recidivează în termen de 2 ani şi care sunt depistaţi având o concentraţie de alcool în sânge de peste 1,10 g/l sunt sancţionaţi cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioadă de 5 ani, cu închisoare de cel puţin 6 luni, amendă de 2.000 euro, ridicarea plăcuţelor de ȋnmatriculare de la 10 zile până la 6 luni (ȋn baza deciziei instanţei competente) şi imobilizarea autovehiculului.

Parcarea pe locurile rezervate celor cu handicap este sancţionată drastic

Şoferii din Grecia, fie ei localnici sau străini, trebuie să fie atenţi la modul cum lasă maşina, ei fiind pasibili şi în acest caz de ridicarea actelor şi plăcuţelor, inclusiv pentru 2 luni dacă ocupă locuriloe rezervate persoanelor cu handicap.

Parcarea ilegală se pedepseşte cu o amendă cuprinsă între 40-150 euro, la care se adaugă reţinerea plăcuţelor de înmatriculare pentru o perioadă de 20 de zile, precum şi plata taxei de parcare pentru acest interval de timp.

Blocarea rampelor de trecere destinate persoanelor cu dizabilităţi sau parcarea în locuri destinate persoanelor cu handicap se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuţelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

Exemple de sancţiuni din codul rutier grec

Neutilizarea centurii de siguranţă sau a căştii de protecţie pentru motociclişti se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuţelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile.

Utilizarea telefonului mobil de către conducătorul auto în mers, fără dispozitiv Bluetooth sau fără ca telefonul să fie plasat în loc special pentru activarea difuzorului se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuţelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile.

Nerespectarea culorii roşii a semaforului se sancţionează cu amendă de 700 euro şi ridicarea permisului de conducere timp de 60 de zile.

Νerespectarea semnificaţiei indicatorului „STOP la intersecţie” se sancţionează cu o amendă de 700 euro, ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuţelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 20 de zile.

Efectuarea de manevre periculoase se sancţionează cu amendă de 700 euro şi ridicarea permisului de conducere timp de 30 de zile, precum şi a plăcuţelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile.

Utilizarea pentru deplasare a benzii de urgenţă, indiferent de durată, se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuţelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

Circulaţia constantă a camioanelor grele şi a autobuzelor pe banda din stânga sau utilizarea acestei benzi pentru depăşiri care surprind şoferii care circulă de drept pe această bandă se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere timp de 60 de zile.

Aruncarea pe geam, ȋn timpul mersului, de obiecte sau substanţe care poluează sau pot provoca un incendiu sau accident, inclusiv ţigările, se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuţelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

Detectoarele de radar, pedepsite cu o amendă de 2.000 de euro

Chiar dacă aparatele anti-radar sau de detectare a radarelor poliţiei sunt tot mai puţin folosite în condiţiile existenţei de aplicaţii de călătorie precum Waze sau Google Maps, care pot include avertismente privind prezenţa echipajelor, ele nu trebuie aduse în Republica Elenă, care pedepseşte şoferii şi pentru simpla deţinere a acestora.

Utilizarea sau deţinerea sistemelor anti-radar sau de detectare a radarului de către conducătorii mijloacelor auto pe drumurile publice din Grecia este interzisă prin lege.

Fapta constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amendă de 2.000 euro (art. 103 din Codul Rutier elen prevede şi reţinerea pe loc a permisului de conducere pentru o perioadă de 30 zile, precum şi reţinerea actelor maşinii şi a plăcuţelor de înmatriculare auto pentru 60 zile).

Canistra de benzină din portbagaj poate aduce dosar penal

MAE român avertizează că, în ultima perioadă, la nivelul oficiilor consulare ale României din Republica Elenă au fost înregistrate mai multe cazuri în care cetăţenii români au fost sancţionaţi contravenţional deoarece transportau în autoturismele cu care se deplasau cantităţi de combustibil peste limitele admise de legislaţia elenă.

Astfel, potrivit reglementărilor legislaţiei elene în vigoare este interzisă introducerea în Grecia, în canistre sau alte recipiente, de produse petroliere/combustibili.

Pentru încălcarea acestei dispoziţii legale se aplică amendă, deschiderea unui dosar penal pentru contrabandă cu produse petroliere/combustibili şi indisponibilizarea autovehiculului de către autorităţile vamale elene.

De precizat că preţul benzinei în Grecia este unul dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeană - circa 1,65 de euro pe litru, semnificativ mai mare decât Bulgaria vecină, unde este de aproximativ 1.05 euro pe litru.

Ce faci în caz de accident în Grecia: Constatarea poliţiei este obligatorie

În caz de accident de circulaţie, chiar şi de mică importanţă, constatarea poliţiei este obligatorie, spune MAE.

Completaţi, împreună cu cealaltă parte, formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări, privind producerea accidentului. Notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia.

Dacă în urma accidentului sunt răniţi, conducătorul auto poate fi reţinut şi prezentat tribunalului, care va stabili partea sa de responsabilitate. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii române de asigurări din Grecia, care figurează pe Cartea verde. Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.

Românii cu rezidenţă în Grecia rămân fără maşină dacă nu fac procedura de import

Cetăţenii români care au autoturisme înscrise în circulaţie în România pot circula în Republica Elenă cel mult 180 de zile, dacă sunt turişti şi nu au o rezidenţă legală în această ţară.

Cetăţenii români care au rezidenţă legală sau domiciliul în Republica Elenă (carte de identitate pentru cetăţeni europeni, asigurare medicală IKA sau număr fiscal AFM) sunt obligaţi ca, imediat după intrarea pe teritoriul elen, să se prezinte la primul birou vamal în vederea parcurgerii procedurilor de import a autovehiculului.

Folosirea de către rezidenţii români în Grecia a autovehiculelor cu numere de înmatriculare româneşti, fără înregistrarea imediată la autorităţi, este interzisă şi atrage amenzi foarte mari, precum şi confiscarea autovehiculului.

MAE recomandă tuturor cetăţenilor români, rezidenţi sau cu domiciliul în Grecia, să se informeze cu stricteţe asupra prevederilor legii elene, înainte de a se deplasa în această ţară cu un autoturism cu numere de înmatriculare româneşti

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite