Ce afaceri au mers bine în primul semestru din 2016. Comercianţii domină topul creşterilor - INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creşterea puterii de cumpărare a impulsionat afacerile comercianţilor FOTO Adevărul
Creşterea puterii de cumpărare a impulsionat afacerile comercianţilor FOTO Adevărul

Comercianţii din aproape toate domeniile, inclusiv online, au avut cele mai mari creşteri ale vânzărilor în primele şase luni ale acestui an. Surprizele topului: institutele de cercetare a pieţei şi saloanele de fashion.

Clasamentul cifrelor de afaceri din primul semestru al acestui an, întocmit de „Adevărul“ pe baza datelor centralizate la Institutul Naţional de Statistică (INS), este dominat de comerţ, acest sector având şapte reprezentanţi între cele 11 domenii care au crescut cu peste 20%.

Cele mai mari creşteri ale vânzărilor se întâlnesc în domenii cum sunt comerţul cu motociclete (+37,8%, locul al doilea în topul general), livrările online (+28,4%), retailul de textile şi îmbrăcăminte (+28,3%), comerţul cu autovehicule (+27,6%), comerţul cu amănuntul al produselor alimentare (+23%), retailul de mobilă (+21,5%), distribuţia angro de produse alimentare (+13,2%) şi comerţul cu carburanţi (+11,4%).

În perioadele anterioare, primul loc în topul creşterii cifrelor de afaceri a fost ocupat de comerţul online sau de agenţiile de turism, dar acum a venit rândul companiilor care se ocupă cu publicitatea şi cu, atenţie, activităţile de studiere a pieţei. Explicaţia: în primul semestru – electoral – 2016, necesitatea sondării opiniei publice a fost mult mai acută, pe fondul alegerilor locale, astfel că afacerile celor care au acest obiect de activitate au crescut exploziv. Media creşterilor din acest sector a fost de 41% - desigur un record al ultimilor ani.

Având în vedere că şi în această toamnă vom avea o efervescenţă electorală (probabil, mult mai intensă decât primăvara, pentru că de data aceasta vin alegerile generale), ar fi de aşteptat ca sondarea opiniei publice să-şi păstreze poziţia de lider în topul afacerilor din întreg anul 2016.

Un record: saloanele de înfrumuseţare

Locul al treilea din topul creşterii cifrelor de afaceri oferă şi el o surpriză, chiar pentru cei care cunosc bine acest domeniu: coafura şi saloanele de înfrumuseţare. Sectorul se prezintă cu un plus de 33,4% în primul semestru din acest an, faţă de acelaşi interval din 2015, performanţă nemaiîntâlnită în ultimii ani.

„M-aţi lăsat fără cuvinte“, a reacţionat Geta Voinea, cunoscută ca stilistul vedetelor, întrebată de „Adevărul“ cum se explică acest record. „Probabil au apărut multe saloane noi în această perioadă, iar cele mai vechi au redus tarifele, odată cu scăderea TVA (de la 24% în 2015 la 20% în 2016 – n.n.), astfel că s-a înteţit concurenţa din domeniu. Şi cred că ar mai fi o explicaţie: dacă e adevărat că au crescut veniturile şi puterea de cumpărare a populaţiei, cum arată statisticile oficiale, atunci vă spun eu că femeia modernă vine la coafor când are bani în plus”, ne-a mai spus Geta Voinea.

Reamintim, în acest context, că ANAF a demarat o campanie de controale antifraudă numită „Venus”, luând la ţintă exact saloanele de coafură şi înfrumuseţare, lucru care în anumite cazuri a scos la lumină din punct de vedere fiscal, implicit şi statistic, încasările unităţilor din acest domeniu.

Vremuri tulburi în industriile grele

La polul opus, cu cele mai abrupte scăderi ale cifrelor de afaceri din primul semestru, se regăsesc domeniile în care progresul tehnologic a fost mai puţin aplicat sau în care cererea a avut un declin. Dintre acestea amintim extracţia minereurilor metalifere (-68,8%, prima în topul scăderilor), extracţia cărbunelui (-57,9%) cocseriile şi rafinăriile (-16,4%), industria metalurgică (-16,2%) sau extracţia de petrol şi gaze (-15,9%).

La limita supravieţuirii - cu o dinamică a afacerilor cuprinsă între +2% şi -2% în primul semestru - s-au situat transporturile pe apă, confecţiile metalice, activităţile de consultanţă şi contabilitate (altădată, acestea se regăseau în topul creşterilor), industria chimică şi producţia de medicamente.

Pentru că „Adevărul“ realizează astfel de topuri încă din anul 2011, vă putem spune că în primul semestru din 2016 avem unul dintre cele mai bune rapoarte  dintre plusurile şi minusurile cifrelor de afaceri - 40 la 13.

INFOGRAFIE CIFRA DE AFACERI top afaceri sem 1 2016
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite