Ce afaceri a avut fiul lui Joe Biden în România şi ce legătură a avut cu Puiu Popoviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflat în plină procedură de destituire, Donald Trump contraatacă, punându-şi avocatul să dezvăluie o parte dintre afacerile pe care fiul principalului său contracandidat la prezidenţialele de anul viitor le-ar fi făcut în România cu controversatul om de afaceri Puiu Popoviciu.

Avocatul personal al lui Donald Trump, Rudy Giuliani, a declarat că Hunter Biden (fiul candidatului la prezidenţiale Joe Biden) a lucrat cu o firmă emitentă de carduri de credit din Delaware, la Departamentul de Comerţ, sub preşedintele Clinton şi ca lobbyist din partea mai multor universităţi, asociaţii şi companii. În timpul celui de-al doilea mandat al tatălui său ca vicepreşedinte, Hunter Biden şi-a amplificat eforturile în afaceri, cu indivizi şi entităţi privite cu suspiciune de guvernul SUA şi de aliaţi.

Pe lângă afacerile din Ucraina, cu compania de energie Burisma, Hunter Biden a fost consilierul omului de afaceri român Gabriel (Puiu) Popoviciu, ale cărui afaceri cu imobiliare au devenit subiectul unei investigaţii, potrivit unor surse familiare cu contextul respectiv. Investigaţia, pornită într-o vreme în care SUA şi aliaţii puneau presiune pe statul român pentru a lua măsuri de combatere a corupţiei, a dus la condamnarea lui Popoviciu şi la o pedeapsă cu închisoarea, scrie New York Times.

Foxnews.com relata încă din luna mai că ancheta asupra lui Puiu Popoviciu, care era cunoscut drept unul dintre cei mai bogaţi şi mai puternici bărbaţi din România, a venit pe fondul apelurilor din partea Statelor Unite şi a aliaţilor săi privind combaterea corupţiei din ţara noastră. Acest lucru a condus la condamnarea omului de afaceri român la şapte ani de închisoare.

Cine este Puiu Popoviciu

Gabriel „Puiu” Popoviciu, născut în  13 decembrie 1959, este un controversat om de afaceri din România şi  unul dintre cei mai influenţi actori de pe piaţa imobiliară din România.

Este fiul profesorului universitar Aurel Popoviciu de la Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice din Bucureşti. Este ginere al fostului demnitar comunist Ion Dincă. La începutul anilor 1980 s-a căsătorit cu Doina, fiica lui Ion Dincă, fost prim-vicepremier în „garda” ceauşistă din 1980 până în 1989.

Băneasa Investment, Howard Johnson, Casa Doina, Alltrom, IKEA, Comaliment, Pizza Hut, KFC - sunt firme care se leagă într-un fel sau altul de Popoviciu[2]. În anul 2003, singurul an în care a fost inclus în „Top 300 Capital”, avea o avere estimată la cel puţin 100 de milioane de dolari.

Imediat după Revoluţie, Popoviciu a emigrat în Statele Unite ale Americii, stabilindu-se la New Jersey, însă după un timp a revenit în ţară pentru a dezvolta afaceri. Tot după Revoluţie, a înfiinţat compania ComputerLand, împreună cu celălalt ginere al lui Ion Dincă, Nicolae Badea, acţionar la Clubul Dinamo.

O altă afacere de început a lui Popoviciu a fost franciza Pizza Hut, reţea de restaurante cu afaceri de 10 milioane euro în anul 2008, lansată în 1994. Prima unitate a fost cea din Dorobanţi, iar în prezent (martie 2009) sunt 13 astfel restaurante. Tot în regim de franciză aduce în 1997 pe piaţa locală şi lanţul de restaurante Kentucky Fried Chicken (KFC), care în 2008 a avut afaceri de peste 40 milioane euro.

Controlează, alături de partenerul său de afaceri Radu Dimofte, cel mai important proiect imobiliar din Bucureşti - mallul din Băneasa şi proiectele de birouri şi rezidenţiale din zonă. Valoarea totală a proiectului imobiliar Băneasa depăşeşte 2 miliarde de euro. Mai controlează clădiri şi terenuri în Bucureşti în zona Calea Victoriei, Dorobanţi, Herăstrău sau Big Berceni. Deţine şi franciza IKEA în România, prin magazinul IKEA din Bucureşti. Începând cu anul 2010, IKEA România a devenit parte din IKEA Group, după 3 ani de operare sub franciză locală.

Este promotor al celui mai mare proiect imobiliar din ţară, „Băneasa Rezidenţial”, care funcţionează prin compania Băneasa Investments. Proiectul este controversat datorită asocierii firmei cu Universitatea de Agronomie, care a pus la dispoziţie terenul de 220 de hectare.

Popoviciu este şi al doilea proprietar de hoteluri din Bucureşti (după George Copos), cele trei unităţi pe care le controlează, Howard Johnson Grand Plaza, Ramada Plaza şi Ramada Parc, înregistrând în anul 2008 venituri de aproximativ 28-29 milioane euro.

Popoviciu a participat şi la privatizarea societăţilor Comaliment, Herăstrău, A.S.D. Mioriţa şi Practic (fosta ICL Alimentara).

De altfel, Puiu Popoviciu este dat în urmărire internaţională, după ce a fost condamnat definitiv, în 2 august 2017, la 7 ani de inchisoare pentru complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită în dosarul Ferma Băneasa, vizând fapte legate de tranzacţionarea la un preţ subevaluat a unui teren de 224 de hectare de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV) Bucureşti, prin care s-au produs prejudicii de peste 335 de milioane de lei statului şi aproape 620 de milioane de lei USAMV. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite