Comisia Europeană a adoptat o nouă serie de recomandări pentru combaterea contrafacerii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a adoptat, marţi, o recomandare de combatere a contrafacerii, atât offline, cât şi online, şi de îmbunătăţire a asigurării respectării drepturilor de proprietate intelectuală (DPI), informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

foto clădire Comisia Europeană
CE a adoptat o nouă serie de recomandări pentru combaterea contrafacerii Foto: Pixabay

Recomandarea, cunoscută şi sub denumirea de setul de instrumente al UE împotriva contrafacerii, urmăreşte să încurajeze colaborarea dintre titularii de drepturi, prestatorii de servicii şi autorităţile de aplicare a legii, încurajând în acelaşi timp bunele practici şi utilizarea instrumentelor şi tehnologiilor moderne. Aceasta constă în iniţiative strategice de combatere a contrafacerii şi de consolidare a asigurării respectării drepturilor de proprietate intelectuală, stabilind instrumente specifice pentru a spori rezilienţa şi capacitatea întreprinderilor de a-şi proteja mai bine activele necorporale, inclusiv împotriva furtului cibernetic.

Printre acţiunile-cheie propuse de Comisie în recomandarea sa se numără: desemnarea unui punct unic de contact pentru chestiuni legate de asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală şi extinderea utilizării instrumentelor existente; încurajarea semnatarilor Memorandumului de înţelegere privind vânzarea de mărfuri contrafăcute pe internet să solicite "statutul de notificator de încredere" în temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale; adaptarea procedurilor de combatere a noilor practici de contrafacere, abordarea unor aspecte precum site-urile web în oglindă cu ordine judecătoreşti dinamice, optimizarea schimbului de informaţii în cadrul procedurilor judiciare şi asigurarea unei despăgubiri adecvate pentru daune; promovarea utilizării soluţionării alternative a litigiilor pentru toate litigiile legate de PI, oferind o opţiune eficientă şi eficientă din punctul de vedere al costurilor, în special pentru litigiile transfrontaliere şi IMM-uri.

Instrumentele-cheie propuse de Comisie în recomandarea sa, adresate în special IMM-urilor, sunt: un nou serviciu denumit "voucher de asigurare a respectării drepturilor de proprietate intelectuală" care rambursează costurile suportate de IMM-urile care solicită consiliere iniţială din partea experţilor cu privire la modul în care îşi pot exercita drepturile în cazul unei încălcări a PI sau la modul de evitare a încălcării drepturilor de proprietate intelectuală ale unei alte societăţi; Comisia va elabora un set de instrumente pentru prevenirea furturilor cibernetice, care oferă materiale de sensibilizare şi cursuri de formare; Comisia va elabora, în strânsă cooperare cu industria şi cu statele membre, o listă de verificare cu orientări privind modul în care IMM-urile pot utiliza IA fără a-şi compromite activele necorporale.

"Instrumentele eficiente de combatere a contrafacerii sunt esenţiale pentru protecţia proprietăţii intelectuale, pentru siguranţa consumatorilor şi pentru inovare. Prin Actul legislativ privind serviciile digitale, responsabilizăm platformele online pentru rolul lor în combaterea produselor contrafăcute. Recomandarea de astăzi conţine o serie de instrumente suplimentare de combatere a contrafacerii, sprijinind competitivitatea IMM-urilor şi a întreprinderilor din întreaga Europă", a declarat comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton.

Comisia, împreună cu Oficiul UE pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO), va monitoriza îndeaproape efectele şi punerea în aplicare a acestei recomandări. Pe această bază, Comisia va evalua efectele recomandării în termen de trei ani de la adoptare. Comisia va decide apoi dacă sunt necesare măsuri suplimentare la nivelul UE, având în vedere evoluţiile tehnologice şi rezultatul studiului de punere în aplicare.

Drepturile de proprietate intelectuală joacă un rol semnificativ în economia UE, activităţile care implică PI reprezentând aproape 50% din PIB-ul UE şi asigurând aproape 40% din ocuparea forţei de muncă. Din păcate, contrafacerea şi pirateria au devenit preocupări presante, subminând investiţiile şi inovarea pentru întreprinderile din UE şi prezentând riscuri pentru consumatori şi mediu. IMM-urile sunt deosebit de vulnerabile în acest peisaj şi sunt mult mai susceptibile de a intra în dificultate ca urmare a încălcării DPI decât întreprinderile mai mari.

Contrafacerea este o problemă care depăşeşte produsele de lux şi a afectat produsele, de la produse de uz cotidian, cum ar fi alimentele, produsele cosmetice şi textilele, până la piese de schimb esenţiale pentru turbinele eoliene, trenuri şi avioane. În 2019, produsele contrafăcute au reprezentat aproape 6% din totalul importurilor UE, ajungând la o valoare de 119 miliarde euro, ceea ce a dus la o pierdere estimată la 670.000 de locuri de muncă directe şi la pierderi de venituri fiscale în valoare de 15 miliarde euro. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite