Câţi români au beneficiat de compensare şi plafonare la facturile de energie electrică şi gaze. Cei mai mulţi dintre furnizori nu au emis facturile corect

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a transmis, marţi, că 80% din consumatori casnici au beneficiat de compensare şi plafonare la facturile de energie electrică şi în jur de 60% la factura la gaze naturale.

Oficialul a mai precizat că aşteaptă raportul ANPC privind furnizorii care nu au emis facturile cu compensare şi plafonare, iar pentru cei care nu au respectat legea se poate ajunge până la ridicarea licenţei.

Ministrul a anunţat că a avut o discuţie cu miniştrii din Cabinet şi cu premierul Nicolae Ciucă, despre problema facturilor la energie. Acesta a precizat că, la nivelul lunii decembrie, 80% din consumatorii casnici au beneficiat de compensare şi plafonare şi în jur de 60% la gaze naturale. 

Virgil Popescu a adăugat că sunt furnizori care au transmis facturi neplafonate şi necompensate, şi de luni, toţi marii furnizori au început să trimită facturile normal. 

„Probabil că acest lucru s-a făcut în urma sesizării mele către ANPC şi a controlului care este încă în desfăşurare. Din datele pe care le am până acum, un singur mare furnizor a fost pregătit, şi a emis facturile aşa cum trebuie, cum scrie în lege”, a mai afirmat Popescu. 

„Am discutat astăzi la Guvern ca pentru zona de agricultură, pentru industria alimentară, să avem o schemă de compensare nu numai pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii ci şi pentru procesatorii mari, pentru producătorii de carne de pui, pentru absolut toţi cei care sunt în această zonă, si începând cu data de 1 februarie vrem să o avem în funcţiune. Discut cu dl. ministru al Agricultuii Chesnoiu şi vom merge în Guvern cu un proiect legislativ în aşa fel încât să avem o schemă de ajutor de stat pentru cei care lucrează în această industrie. Practic din preţul la energie electrică, din preţul la gaze naturale să îi ajutăm compensând factura, astefel încât să fie competitivi pe piată şi pretul la alimente să nu crească.”, a explicat Virgil Popescu.

Ministrul a anunţat că se pregătesc şi după data de 1 aprilie scheme de ajutor pentru consumatorii casnici, pentru a reduce TVA de la 19% la 5%, în paralel cu scoaterea din preţul energiei electrice a bonusului de cogenerare şi a tarifului de certificat verde, „evident la fel pentru cei care au un plafon de consum de 300 de Kw la energie electrică plus o marjă de 10%. De asemenea, gândim să vedem şi în funcţie de preţul la gaze naturale ce putem face. Din estimarile mele oricum din aprilie consumul va scădea”, a mai transmis ministrul, precizând că proiectul de OUG va intra în şedinţa de Guvern cât mai curând. 

Virgil Popescu a mai arătat că premierul a propus şi toţi au fost de acord să se facă o modificare pe această lege, astfel încât furnizorii să fie obligaţi să refacă facturile pe care nu le-au emis. 

„Vina de a nu face facturile este clar, exclusivă a furnizorilor şi aştept raportul ANPC, să fie prezentat public”, a mai arătat ministrul Energiei, afirmând că beneficiarii trebuie să verifice dacă în factură apare rubrica de compensare şi plafonare. Ministrul a mai spus că acei furnizori care nu au respectat legea riscă să li se ridice licenţa. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite