Cât ne costă un grătar: România are unul din cele mai mici preţuri la carne din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România, alături de Bulgaria şi Polonia, înregistrează cele mai mici preţuri la carne din Uniunea Europeană, potrivit datelor institutului european de statistică Eurostat.

Polonia deţine avantajul preţurilor minime din UE, cu un cost cu 53,4% sub media blocului comunitar. Urmează, în clasament, Bulgaria, cu un cost cu 56% mai scăzut decât media UE, şi România cu 58,9% sub media UE.

Dacă luăm în considerare toate ţările din Europa, nu numai statele UE, preţuri mai mici mai are şi Albania, luând locul Bulgariei pe poziţia a doua în clasament, cu un cost cu 53,6% mai mic decât media UE.

În schimb, cele mai mari preţuri ale cărnii s-au înregistrat în Danemarca, mai mari cu aproape 40% decât media UE, urmată de Austria, cu aproape 37% mai scumpă.

Extinzând clasamentul la toate ţările din Europa, întâlnim preţuri chiar mai mari de atât în Elveţia (+157% peste media UE), în Islanda (+58,3%) şi în Norvegia (+57,8%).

Un studiu publicat anterior de Caterwings şi citat de Economica.net a confirmat că Elveţia are cele mai mari preţuri la carne din lume, 49,68 de dolari pentru un kilogram de carne de vită, cu aproape 150% peste media globală. Pe de altă parte, un muncitor necalificat din Elveţia trebuie să muncească doar 3,1 ore pentru a putea cumpăra un kilogram de carne, în timp ce un indonezian trebuie să muncească 23,6 ore pentru a cumpăra un kilogram de carne de vită, chiar dacă în această ţară asiatică un kilogram de carne de vită costă 9,01 dolari.

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite