Cât de accesibile sunt chiriile în România, raportat la salariul mediu net din 15 oraşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Getty Images
FOTO Getty Images

Analiştii Picodi.com au investigat ofertele de pe piaţa imobiliară din România, pe care le-au comparat cu salariile medii nete din fiecare oraş şi au făcut un clasament în funcţie de accesibilitate.

Printre cele mai mari 15 oraşe luate în considerare în studiu, cel mai mare cost mediu al închirierii unui apartament cu un dormitor în martie 2021 a fost observat în Cluj-Napoca – aproximativ 300 € pe lună. Braşovul s-a clasat pe locul doi (299 €), urmat de capitală pe locul trei (282 €). Pe de altă parte, cele mai ieftine locuri unde poţi închiria un apartament sunt Bacău şi Arad. În aceste oraşe, preţul mediu al unui apartament cu un dormitor este de 196 €.

Este demn de remarcat faptul că salariile medii variază de la oraş la oraş. Nu este surprinzător faptul că Bucureştiul preia conducerea în ceea ce priveşte câştigurile cu o medie de 4.260 RON pe lună după impozite, potrivit INSEE. Interesant este faptul că Braşovul şi Cluj-Napoca completează primele 3 oraşe româneşti cu cele mai mari salarii (3.982 RON şi 3.867 RON respectiv).

Accesibilitatea chiriilor în cele mai mari 15 oraşe

chirii-apartamente-salariul net-2021-orase-picodi.com

Studiul  picodi.com a arătat că cel mai bun raport chirie/salariu mediu este în Bacău. În acest oraş, o familie medie de două persoane care lucrează ar cheltui doar 16,1% din venitul lor lunar pe chirie. Cu cea mai ieftină chirie medie dintre 15 oraşe, Bacăul ocupă şi locul 12 în ceea ce priveşte salariile lunare. În 2021, capitala s-a dovedit a fi al doilea loc cel mai accesibil în ceea ce priveşte închirierea unui apartament. Doi adulţi care câştigă salariu mediu ar trebui să cheltuiască 16,2 din venitul lor cumulat pentru închirierea unei locuinţe în Bucureşti.

Orădenii, care s-au aflat în partea de jos a clasamentului, ar trebui să plătească un uimitor 21,5% din salariu proprietarului pentru un apartament cu un dormitor. Am descoperit cheltuieli similare pe chirii în Galaţi şi Iaşi (21,0 şi, respectiv 20,3 la sută)

Metodologie şi surse

Clasamentul se bazează pe costurile medii lunare de închiriere ale unui apartament cu un dormitor la începutul lunii martie 2021 pe baza ofertelor locale publicate pe portalurile imobiliare. Calculând preţul mediu de închiriere, am exclus apartamentele cu o suprafaţă mai mică de 35 mp.

În ceea ce priveşte salariile medii din oraşele respective, acestea provin de la INSEE pentru întregul an 2020 (au fost luate în considerare datele pentru judetele respective). Cele mai mari 15 oraşe din România în ceea ce priveşte populaţia au fost incluse în raport. Rata de conversie de 4,8843 RON pentru 1 EUR a fost utilizată în acest raport.

http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/8601

https://insse.ro/cms/ro/content/buletinul-statistic-lunar-al-jude%C5%A3elor-nr122020

http://statistici.insse.ro:8077/tempo-online/#/pages/tables/insse-table

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite