Cât costau carburanţii joi dimineaţă după zvonurile că se vor scumpi peste noapte cu 2 lei şi panica de miercuri seară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
pompa-benzina carburanti

Zvonurile declanşate miercuri de o fotografie apărută în spaţiul public, care înfăţişa o benzinărie Mol ce afişase preţuri de peste 11 lei, au stârnit panică, românii stând la cozi kilometrice în speranţa că vor face economii consistente dacă-şi vor face un stoc de carburanţi.

Joi dimineaţă, preţurile crescuseră la benzinăriile din Bucureşti.

În seara zilei de 7 martie, benzinăriile Rompetrol din zona de nord a capitalei aveau un pret de 8.08 lei, în timp ce varianta standard ajunge la 7,45 lei pe litru. Benzinăriile OMV afişau preţuri cuprinse între 7,71 lei şi 7,99 lei pentru aceleaşi zone.

Joi dimineaţa, 10 martie, preţurile erau următoarele:

Benzina premium

Astfel, cele mai mici preţuri la benzină erau practicate de Lukoil, acestea variind în jurul a 7,63 – 7,66 lei/litrul de benzină, în timp ce unele benzinării Mol afişaseră un preţ de peste 9 lei/l.

Şi preţurile practicate de OMV au urcat joi dimineaţă la peste 8 lei, media fiind de 8,69 lei/litru, în timp ce Petrom afişa un preţ de 8,45 lei.

Benzina standard

Şi preţurile benzinei standard au fost majorate, conform datelor centralizate de Monitorul Preţurilor acestea atingând un nivel de 8,48-8,62 lei/l la benzinăriile Mol, 7,99 – 8,08 lei/l la benzinăriile OMV şi 7,99 lei/l la benzinăriile Petrom.

Motorine

Preţul motorinei standard a crescut şi el, cele mai mari preţuri fiind înregistrate la benzinăriile Mol – 9,11 lei/l, în timp ce OMV cerea un preţ mediu de 8,31 lei/l, iar Petrom 7,99 lei/litru, iar Lukoil 7,72 lei/litru.

În ce priveşte motorina premium, Mol cere un preţ de 9,58 – 9,59 lei/l, Lukoil – 8,08 lei/l, Petrom 8,35 lei/l, iar OMV – 8,78 lei/l.

Preţurile de mai sus variază cu un plus sau minus de 2 până la 5 bani în funcţie de locaţia benzinăriri.

Ministrul Energiei: S-a creat o psihoză

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a dat asigurări miercuri, 8 martie, că România are suficiente stocuri de produse petroliere şi că nu va exista o criză a carburanţilor.

Ministrul a subliniat că nu este cazul ca românii să stea la cozi, pentru că nu vor fi probleme de aprovizionare în perioada următoare şi nici nu va creşte preţul la 9, 10, 11 lei, cum se vehiculează.

Popescu a explicat scumpirile în vestul ţării prin decizia Ungariei de a plafona preţul carburanţilor şi specula din zona graniţei.

”Este complet nejustifiat ce se întâmplă. S-a creat o panică pe fondul unor preţuri apărute la graniţa româno-ungară. Acolo, în Ungaria, preţul s-a plafonat de către stat şi benzina a dispărut din benzinării”, a declarat ministrul miercuri seară, la Digi 24.

În acest context, pe fondul cererii mari de la graniţă, mai multe benzinării indepedente din judeţe precum Bihor, Arad sau Timiş au majorat preţul cu până la 4 lei/ litru, mizând pe nevoia de carburanţi a clienţilor din Ungaria sau pe eventuale tentative de afaceri speculative ale unor români, care să încerce să facă trafic cu benzină peste graniţă.

”Fac un apel la români să nu stea la coadă pentru că vor găsi benzină şi motorină în perioada următoare. Nu se va dubla preţul, nu va ajunge la 9, 10, 11 lei. Nu există niciun motiv pentru cozi

Există multe zvonuri şi fake-news-uri şi ne putem aştepta să mai apară tot felul de zvonuri, cum a fost şi cu valuta, că nu mai există.

România este o ţară stabilă, nu are probleme cu carburanţii.

Nu există absolut niciun motiv ca benzina să ajungă mâine la 11 lei, dar există motive ca organe ale statului să se ducă la benzinăriile care au ridicat nejustificat preţul şi de mâine să înceapă controalele. Speculaţiile trebuie aspru pedepsite, mai ales în situaţii de criză”, a mai spus Popescu.

Ministrul Energiei a adus în discuţie şi varianta unui mişcări în războiul hibrid declanşat de Rusia, însă a punctat că, din punctul său de vedere, ”s-a creat o psihoză”.

”Poate fi un război hibrid. Prea dintr-odată s-a creat panică în toate oraşele. Putem face scenarii, eu înclin să cred că s-a creat o psihoză în masă, de aceea le spun românilor că nu există niciun motiv să stea la coadă.”

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite