Cât costă să cumperi ani de vechime la pensie. Asigurarea facultativă s-a scumpit

0
Publicat:

Persoanele care se asigură facultativ în baza contractului încheiat la Casa de Pensii plătesc mai mult, începând de la 1 octombrie 2023, pentru a beneficia de pensie la îndeplinirea vârstei legale. Costuri mai mari sunt și pentru românii care vor să cumpere ani de vechime - cu o excepție.

Contribuția pentru pensie este de minimum 825 lei/lună de la 1 octombrie FOTO: arhiva
Contribuția pentru pensie este de minimum 825 lei/lună de la 1 octombrie FOTO: arhiva

Creșterea salariului minim brut pe țară garantat în plată, de la 1 octombrie 2023, înseamnă costuri mai mari pentru persoanele care au încheiat facultativ un contract de asigurare socială și plătesc lună de lună această contribuție pentru a-și asigura vechimea în muncă.

Nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială încheiat în baza Legii nr.263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, este acum 3.300 lei, contribuția individuală pentru persoanele care sunt asigurate la venitul minim crescând de la 750 lei la 825 lei.

În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, în cazul asiguraților care au încheiat contracte de asigurare socială facem urmatoarele precizari:

Baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale pentru asigurații care au încheiat sau vor încheia contracte de asigurare socială în baza Legii nr. 263/2010 o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala, dar nu mai puțin decat valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plata. În consecință, începând cu data de 1 octombrie 2023, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială încheiat în baza Legii nr. 263/2010, cu modificările și completarile ulterioare, este de 3.300 lei.

(…) Începând cu 1 octombrie 2023, contribuția individuală de asigurări sociale pentru persoanele care sunt asigurate la venitul minim va fi de 825 lei”, a anunțat Casa Județeană de Pensii Olt.

Instituția mai anunță că aceleași modificări au loc și în ceea ce privește asigurații care încheie contracte de asigurare în baza OUG nr. 163/2020 pentru a cumpăra perioade de vechime. Pentru contractele încheiate de la 1 octombrie 2023 baza de calcul o reprezintă salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată de 3.300 lei. 

Cine rămâne netaxat

Există totuși o categorie de asigurați care nu vor avea costuri suplimentare, anume acele persoane care au încheiat contractual anterior datei de 1 octombrie 2023 și s-au angajat să plătească eșalonat pentru vechimea achiziționată. „Noua valoare de 3.300 lei nu are implicații în ceea ce privește contractele de asigurare socială ce au fost încheiate până la data de 1 octombrie 2023 în temeiul OUG nr. 163/2020, cu modificările ulterioare”, au mai transmis reprezentanții CJP Olt, prin intermediul unui comunicat de presă.

Conform surselor oficiale, sunt foarte puține cazurile în care asigurații au optat pentru plata eșalonată, majoritatea achitând întreaga sumă la semnarea contractului prin care cumpără ani de vechime.

Cine poate cumpăra vechime

Conform prevederilor OUG nr. 163/2020, persoanele care nu au calitatea de pensionari se pot asigura în sistemul public pe o perioadă de maxim 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare în care persoana nu a realizat un stagiu de cotizare.

Termenul până la care se pot încheia contracte de asigurare socială în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă a fost prelungit (prin Ordonanța de Urgență nr. 70/2023) până la data de 31 decembrie 2024.

Cuantumul contribuției de asigurări sociale aferentă venitului lunar înscris în contract a fost, până la 1 octombrie 2023, de 750 lei/lună. Pentru a cumpăra un an de vechime se plăteau 9.000 lei, iar de la 1 octombrie 2023, pentru același an de vechime, cei interesați achită 9.900 lei.

În acest an, până în prezent, în județul Olt au fost încheiate 171 contracte cu persoane care au cumpărat retroactiv vechime și 51 contracte cu persoane care s-au asigurat și contribuie lunar la sistemul public de pensii.

În primele opt luni ale acestui an, 155 persoane au încheiat contracte de asigurare pentru a cumpăra perioade de vechime, cele mai numeroase fiind contractele încheiate pentru perioade între o lună și un an – 68 contracte, urmate de cele pentru perioade cuprinse între 13 și 24 luni - 49 contracte. Doar două contracte au fost încheiate pentru a cumpăra perioada maximă de vechime care poate fi achiziționată -  șase ani. Valoarea contractelor încheiate la Casa Județeană de Pensii Olt în perioada 1 ianuarie – 31 august 2023, pentru a cumpăra vechime în muncă, a depășit 1,9 milioane lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite