Cum afectează șomajul tehnic vechimea în muncă

0
Publicat:

Ultimii ani au fost marcați de o serie de restricții nu doar sociale, ci și economice, cu efecte asupra pieței muncii și implicit asupra vechimii în muncă.

Un tânăr cu cămașă albă și cravată neagră stă pe scările unei instituții supărat că a fost concediat
Milioane de români au pierdut vechime în ultimii ani

Doar în anul 2020, aproape 1,2 milioane de angajați au fost trimiși în șomaj tehnic din cauza restricțiilor impuse de pandemie, beneficiind de o indemnizație echivalentă cu 75% din salariu.

Șomajul tehnic a fost prelungit și în 2021 și în 2022 pentru alte sute de mii de angajați, inclusiv din cauza întreruperii sau limitării unor activități din cauza rzboiului din Ucraina.

Puțini români știu însă care sunt efectele șomajului tehnic asupra vechimii în muncă.

„În adeverința de vechime, pe perioada șomajului tehnic contractul de munca este suspendat și nu constituie vechime în muncă”, arată specialiștii site-ului Portal Legislația muncii.

Indemnizația pe care o primește salariatul pe durata șomajului tehnic este venit din salariu în afara funcției de bază deorece pe această perioadă contractul de munca este suspendat.

Faptul că pe durata șomajului tehnic sunt plătite contribuțiile sociale pentru indemnizația primită de salariați nu înseamnă că în aceasta perioada salariații au vechime în muncă, ci doar stagiu de cotizare.

Vechimea în muncă și stagiul de cotizare în sistemul public de pensii sunt noțiuni distincte.

Astfel, vechimea în muncă recunoscută pentru stabilirea pensiilor a fost înlocuită, începând cu data de 1 aprilie 2001 cu noțiunea de „stagiu de cotizare”.

Începând cu această dată, drepturile de pensie se stabilesc în funcție de stagiul de cotizare. Stagiul de cotizare poate fi egal cu vechimea în muncă sau poate fi mai mare adăugându-se și alte perioade în afară de cele în care persoana a avut calitatea de salariat cum ar fi perioada șomajului tehnic.

Conform art. 3 alin. (1) lit. p) din Legea 263/2010 prin stagiu de cotizare se înțelege perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum și cea pentru care asigurații cu declarație individuală de asigurare sau contract de asigurare socială au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii.

Vechimea în muncă este acea perioadă în care salariatul a prestat munca în temeiul unui contract individual de muncă. În acest sens, art. 16 alin. (4) din Codul muncii stabilește că munca prestată în temeiul unui contract individual de munca constituie vechime în muncă. Ori pe durata șomajului tehnic munca nu a fost prestată.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite