Cât costă coşul de cumpărături pentru masa de Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto shutterstock
Foto shutterstock

Valoarea coşului de cumpărături pentru masa de Paşte din acest an rămâne la 180 de lei, similară cu cea din 2020, deşi toate preţurile materiilor prime au crescut, iar producătorii agricoli au avut probleme majore din cauza secetei, au transmis, marţi, reprezentanţii Cooperativei Ţara Mea.

După un an dificil în care s-au luptat cu seceta, producătorii sunt pregătiţi să aducă la raft legume şi verdeţuri de sezon, la preţuri constante sau cu maximum 10% mai mari faţă de anul trecut.

Pentru o parte dintre produse, preturile au avut o creştere uşoară, de 2-10% în plus faţă de anul trecut. În ceea ce priveşte preţul ouălor în perioada Paştelui, acesta ajunge 8,99 RON/cofraj de 30 bucăţi.

„Menţinerea preţului constant la ouă, în această perioadă atât de importantă pentru toţi românii, a constituit una dintre priorităţile noastre în ultimii ani. Pot spune că am reuşit, dar a fost greu. Dacă vă amintiţi, în urma cu 3-4 ani înregistram creşteri chiar şi de 200% in perioada sărbătorilor", a declarat preşedintele Cooperativei Ţara Mea, Florin Burculescu.

Conform acestuia, producătorii autohtoni  pot pune la dispoziţie tot ceea ce trebuie pentru a pregăti masa de Paşte. Cooperativa Ţara Mea asigură direct din ferme o gamă variată de produse, de la carne de miel, ouă, verdeţuri, legume de sezon - ceapă verde, salată, ridichi, astfel încât oamenii să se poată bucura de o masă tradiţională românească.

 „Preţul cărnii de miel este şi el în creştere, cu 10 - 40% în raport cu anul trecut, dar cu mult mai mic faţă de nivelul din celelalte ţări din Uniunea Europeană, ceea ce spune multe despre eforturile producătorilor români", a transmis sursa citată.

Consumul de carne de oaie este mic în România, de numai 2,2 kg/cap locuitor, în 2018, potrivit datelor INS. 

„Românii consumă, în general, carne de miel cu ocazia sărbătorilor de Paşte, iar după cum se vede din statistici preferă carnea autohtonă. În 2020, importurile au scăzut uşor pe total, faţă de 2018, pe fondul pandemiei de COVID-19. Principalii furnizori externi sunt Ungaria, Belgia, Italia, Olanda, carnea dezosată având cea mai mare pondere în importuri. Volumul importurilor se situează, în general, în jurul a 100 de tone/an, valoarea acestora fiind de circa 600 mii euro.”, transmit reprezentanţii Cooperativei.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite