Care sunt previziunile Fitch pentru România după căderea Guvernului Ungureanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căderea unui al doilea guvern în România în mai puţin de trei luni a amplificat incertitudinile politice, iar creşterea substanţială a politicilor populiste, înainte sau după alegeri, ar putea exercita presiuni de retrogradare a ratingului de ţară, potrivit Fitch Ratings.

România dispune de rating "BBB-" cu perspectivă stabilă din partea Fitch Ratings.

Fitch va continua să monitorizeze evoluţiile politice din România, inclusiv alegerile locale de la începutul lunii iunie, care pot avea impact asupra politicilor fiscale şi economice până la alegerile parlamentare şi după, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară, care menţionează că USL conduce în sondajele de opinie şi cel mai probabil va forma Guvernul şi va conduce ţara până la alegerile din toamnă.

"Ratingul României include deja incertitudinile politice legate de alegerile parlamentare din toamnă. Totuşi, creşterea substanţială a politicilor populiste, care ar avea ca efect o deviere semnificativă de la programul de consolidare fiscală, fie înainte fie după alegeri, ar putea exercita presiuni de retrogradare a ratingului", potrivit Fitch.

Agenţia notează că România a făcut progrese în programul de consolidare fiscală în ultimele trimestre, iar deficitul bugetar, de 5,2% din PIB în 2011, este apropiat de ţinta oficială. Creşterea PIB a fost anul trecut de peste 2%, iar inflaţia a coborât la un minim istoric.

Planul de consolidare fiscală este prevăzut în programul prevenitv de 5,3 miliarde de euro cu FMI şi UE, iar USL, care a criticat măsurile de austeritate din ultimii ani, s-a angajat să colaboreze cu instituţiile internaţionale.

În aceste condiţii, alegerile din noiembrie şi politicile guvernului rezultat în urma scrutinului vor rămâne un factor important în evaluarea ratingului României, potrivit agenţiei.

Fitch a îmbunătăţit ratingul României, de la "BB+" la "BBB-" în iulie anul trecut, iar perspectiva este stabilă. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite