Când ar putea fi deschis drumul expres Craiova – Piteşti. Stadiul lucrărilor pe tronsonul 2 este de 89% pe lotul 1 şi peste 90% pe lotul doi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Secretarul de Stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Irinel Scrioşteanu, alături de Cristian Pistol, Director General al CNAIR, au verificat, în data de 6 noiembrie, activitatea pe tronsonul 2 al primului drum expres din România, Craiova – Piteşti.

Potrivit datelor transmise de CNAIR, ambii oficiali au constatat o bună mobilizare, atât a constructorului, cât şi a consultantului.

„Văd că vremea ţine cu noi şi sper să continuaţi cu acelaşi aplomb lucrările, astfel încât toţi conducătorii auto să se bucure de acest prim drum expres al reţelei de infrastructură rutieră  din România”, a declarat Ionel Scrioşteanu.

La rândul său, Cristian Pistol a precizat că este mulţumit de ritmul lucrărilor. 

„Sunt convins că dacă şi pe celelalte tronsoane se va lucra în acelaşi ritm, în anul 2024 se va putea deschide circulaţia integral pe cei peste 121 de km ai primului drum expres din România. Cred într-un parteneriat corect cu antreprenorii, pentru ca orice eventuală problemă să fie depăşită rapid şi eficient.”, a mai declarat Cristian Pistol.

CNAIR reaminteşte că stadiul lucrărilor pe tronsonul 2 al drumului expres Craiova – Piteşti este de 89% pe lotul 1 şi peste 90% pe lotul doi, termenul de finalizare a lucrărilor fiind aprilie 2022. 

Drumul expres Craiova - Piteşti are o lungime de 121,185 km de 2 x 2 benzi, 10 noduri rutiere, 75 poduri şi pasaje şi 26 intersecţii denivelate fără acces, precum şi 3 baze întreţinere si deszăpezire, 4 spaţii de servicii şi 4 parcări de scurtă durată.

De menţionat este faptul că drumul expres Craiova – Piteşti este împărţit în patru loturi. Acesta prevede câte două benzi pe sens de câte 3,5 metri lăţime fiecare, fără bandă de urgenţă, acostamente de câte 1,5 m pe fiecare parte şi o bandă mediană cu separator lată de 3 metri.

Valoarea totală a proiectului este de 4.933.925.482,39 lei, din care valoarea totală eligibilă, finanţată prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, este 4,162,020,930.76 lei (85% din valoarea totală eligibilă aprobată – 3,537,717,791.19 lei este asigurată din Fondul de Coeziune, iar 15% în valoare de 624,303,139.57 lei va fi finanţată din bugetul beneficiarului).

Totodată, reprezentanţii CNAIR mai anunţă că, în acest weekend, ministrul interimar al Transporturilor, Dan Vîlceanu, şi secretarul de stat Ionel Scrioşteanu, alături de Cristian Pistol, au verificat şi activitatea pe şantierul Variantei Ocolitoare Târgu Jiu.

Potrivit sursei citate, oficialii şi-au manifestat dorinţa ca şi pe acest şantier să crească ritmul lucrărilor, aşa cum s-a dovedit posibil pe şantierul tronsonului 2 al Drumului Expres Craiova-Piteşti.

„Trebuie să spun că prin măsurile luate am reuşit să deblocăm acest proiect care trenează de mai mult de 7 ani. Mă bucur să constat că şi aici mobilizarea a devenit mai bună, iar constructorul a avansat. 

Am reuşit să soluţionăm o serie dintre problemele privind natura terenului de fundare şi să găsim o cale de comunicare cu Antreprenorul. Însă i-am atras atenţia constructorului că nu vom tolera întârzieri în execuţia lucrărilor şi nici depăşirea termenului de finalizare a contractului. Dacă şi acesta înţelege că este important să se mobilizeze corespunzător şi să atace tot frontul de lucru, atunci în mod sigur va avea în noi un partener serios şi onest. Am alocat şi vom aloca în continuare resurse necesare şi suficiente pentru ca acest proiect să fie finalizat la timp.

Oraşul care l-a dat pe unul din cei mai mari sculptori din istoria lumii, pe Brâncuşi, trebuie să beneficieze de o infrastructură rutieră decentă. Voi face tot ce este necesar ca lucrările la acest obiectiv să fie duse la bun sfârşit, iar Târgu Jiu să intre în rândul oraşelor europene cu o infrastructură rutieră modernizată, prin construcţia acestei Variante Ocolitoare”, a declarat Directorul General al CNAIR, Cristian Pistol, după inspecţia efectuată pe şantierul V.O. Târgu Jiu.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite