Câciu: Nu am dubii. OMV Petrom va plăti taxa de solidaritate. Dacă e nevoie, legea va fi modificată

0
Publicat:

Ministerul Finanţelor a anunțat înaintea ședinței de Guvern că a cerut clarificări de la Comisia Europeană privind aplicarea taxei de solidaritate, și că aceasta va fi plătită și de către OMV Petrom.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu
Ministerul Finanţelor a spus că și OMV Petrom va plăti taxa de solidaritate

„Fiind vorba de un regulament european care prevalează și legislației naționale, am cerut clarificarea de la autor. Dacă este nevoie de o îmbunătățire a cadrului național, pe principiul regulamentului, va fi o astfel de îmbunătățire. În câteva zile eu cred că se va primi și răspunsul de la Comisie. Până la urmă și Comisia este pusă într-o situație de dinamică și de adaptare și atunci când se redactează actele normative la nivel de Parlament sau de Comisie comportă necesitatea de clarificare. Obiectivul este că toată lumea va plăti solidar acest cost crescut al vieții. (…)

Ordonanța nu s-a referit la o companie, s-a referit la tot sectorul. OMV Petrom a exprimat o opinie, este opinia lor. Orice legislație poate comporta interpretări diferite. Tocmai de aceea cred că datoria noastră ca Guvern este să introducem cât mai clar normele și să scriem articolele cât mai clar și să avem în spate ranforsarea de către Comisia Europeană.

Din perspectiva principiului fiscal, se merge pe principiul declarării și plății impozitului. Nu am dubii că această contribuție nu va fi plătită inclusiv de OMV Petrom această companie”, a spus ministrul Finanțelor Adrian Câciu.

OMV Petrom se află într-un conflict deschis cu autorităţile fiscale din România, în urma anunţului companiei că nu va plăti contribuţia de solidaritate, motivând că veniturile din extracţia hidrocarburilor şi rafinare nu depăşesc 75% din cifra de afaceri, condiţie prevăzută atât în regulamentul european, cât şi în Ordonanţa prin care acesta a fost implementat în legislaţia autohtonă.

Şeful ANAF, Lucian Heiuş, a anunţat că au fost începute verificările asupra modului în care este calculată cifra de afaceri, nu numai a companiei OMV Petrom, ci a tuturor companiilor care pot intra sub incidenţa OUG 186, precizând că nu are nicio legătură activitatea desfăşurată de OMV Petrom din România cu una desfăşurată de OMV în Austria legat de această contribuţie de solidaritate.

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a spus că toate companiile din România care sunt în transpunerea Regulamentului european vor plăti taxa de solidaritate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite