UE a publicat propuneri de reglementare a comerţului electronic, pentru a proteja comercianţii şi cumpărătorii

UE a publicat propuneri de reglementare a comerţului electronic, pentru a proteja comercianţii şi cumpărătorii

Foto Shutterstock

Uniunea Europeană a publicat vineri propuneri pentru protejarea comercianţilor şi cumpărătorilor implicaţi în tranzacţii onlne, dar reglementarea comerţului electronic va necesita probabil negocieri dificile cu Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), relatează Reuters.

Reglementările OMC au fost redactate în mare parte în anii 1980 şi 1990, înainte de revoluţia internetului, iar marile puteri comerciale au idei divergente referitoare la comerţul electronic.

Dintre cei 164 de membri ai OMC, 77 au convenit să încerce o actualizare a regulilor.

Propunerea de nouă pagini a UE are rolul să îmbunătăţească încrederea consumatorilor în tranzacţiile online, să menţină deschis accesul la internet şi să  protejeze comercianţii de încercările de a restricţiona fluxul de date sau de a profita de datele sau codul lor sursă.

Companiile şi consumatorii trebuie să se bazeze pe reguli bilaterale sau regionale, fiind necesar un cadrul global, potrivit Comisiei Europene.

Statele Unite exercită presiuni pentru reformarea rapidă a OMC, preşedintele Donald Trump ameninţând în caz contrar cu retragerea din organizaţie. Trump a blocat numirea unor noi judecători pentru litigiile comerciale şi a adoptat tactici dure în disputele comerciale.

O sursă din Comisia Europeană a spus că există un interes foarte mare pentru a încerca stabilirea unor noi reglementări pentru OMC.

”Încercăm tot posibilul să salvăm sistemul comercial multilateral, într-o situaţie în care un singur membru, Statele Unite, face tot ce poate, aşa pare uneori, să îl doboare”, a spus sursa.

Aproape toate încercările din trecut pentru redactarea unor noi reglementări pentru comerţul internaţional au eşuat din cauza lipsei consensului din cadrul organizaţiei, iar reformatorii au avut ca obiectiv formarea în schimb a unei mase critice de membri.

India a refuzat să participe la discuţii referitoare la comerţul electronic, iar China a acceptat condiţionat: reglementările referitoare la fluxul de date ”să respecte o precondiţie de securitate”.

Sursa din Comisia Europeană a spus că schimbarea nu va fi uşoară sau rapidă. ”Cei care îşi exprimă speranţa ca reforma comerţului electronic să fie finalizată până la următoarea reuniune ministerială a OMC (din iunie 2020)...nu sunt realişti”, a adăugat sursa.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: