Cronica unei săptămâni de război: internetul vs Wall Street. Cum vor forumiştii Reddit să învingă finanţiştii lacomi pariind pe acţiunile GameStop

Cronica unei săptămâni de război: internetul vs Wall Street. Cum vor forumiştii Reddit să învingă finanţiştii lacomi pariind pe acţiunile GameStop

În ultima săptămână, interesul general pentru bursă a crescut enorm, reprezentând unul dintre principalele subiecte ale presei din vest şi nu numai. Totul se datorează unui singur grup de Reddit, denumit WallStreetBets.

Ştiri pe aceeaşi temă

WallStreetBets reuneşte investitori mici şi mijlocii, pasionaţi de investiţiile la bursă, cu un nivel de cunoştinţe variat despre cum funcţionează acestea. Practic, r/wallstreetbets este un loc de întâlnire pentru investitori de ocazie, în care aceştia îşi împărtăşesc informaţii, cunoştinţe şi poveştile despre banii câştigaţi sau pierduţi în urma unei investiţii.

Atenţia celor din grupul WallStreetBets a fost atrasă la începutul acestei săptămâni de situaţia acţiunilor GameStop, un lanţ de magazine de jocuri video foarte cunoscut în Statele Unite. Membrii grupului au descoperit că investitorii profesionişti, grupaţi în aşa-numitele „hedge funds” - fonduri de investiţii care colectează capital de la investitori şi investesc în locul acestora, au mizat pe faptul că acţiunile GameStop vor cădea, la fel ca cele ale altor companii (AMC, de exemplu). De atât a fost nevoie pentru ca WallStreetBets să îşi dea seama că poate lovi în investitorii mari.

„Nu am experimentat niciodată un asemenea sentiment de unitate”

Şi exact asta au făcut. Au urmat câteva zile de cumpărat continuu al acţiunilor GameStop, creându-se astfel o bulă care a dus la pierderi uriaşe pentru investitori. Practic, de la 1 ianuarie, acţiunile GameStop au crescut cu 1800%, iar nume uriaşe, precum fondul de investiţii Melvin Capital, au pierdut sume fabuloase, finalizând luna cu un minus de 53%, conform celor de la Wall Street Journal, având de asemenea nevoie şi de un ajutor de două miliarde de dolari de la deţinătorul echipei de baseball New York Mets, Steve Cohen.

„E ca şi cum Dumnezeu ne-a dat un motiv să ne adunăm, să luptăm cu corupţia şi pentru ceea ce este corect. Nu am experimentat niciodată un asemenea sentiment de unitate, indiferent de susţinerea politică pe care o avem, cu toţii suntem uniţi în ceea ce trebuie să facem” scrie un utilizator de pe r/wallstreetbets.

Iar entuziasmul lui este resimţit în întreaga comunitate, care continuă să crească într-o manieră uluitoare - 5,1 milioane de utilizatori s-au alăturat forumului de la începutul „războiului” cu fondurile de investiţii. „Aţi fost aruncaţi în mijlocul unui fenomen care se întâmplă o dată în viaţă” scrie un alt utilizator, în timp ce altul subliniază că toată lumea este binevenită, deoarece „tot ce vrem să facem este să câştigăm nişte bani”.

GameStop, acelaşi viitor incert

Bineînţeles, soarta GameStop nu s-a modificat în niciun fel. Este în continuare o companie incertă cu privire la viitorul ei, deoarece jocurile video au început să fie din ce în ce mai des achiziţionate în format digital. Ce se va întâmpla cu compania după ce bula se va sparge, rămâne de văzut.

Iar bula se va sparge curând - cel puţin, asta spun investitorii mari, extrem de supăraţi pe cei care au cumpărat acţiuni în GameStop, şi care au cerut companiilor şi platformelor de trading să „facă ceva” în legătură cu cele întâmplate în ultimele zile. În acelaşi sentiment au părut să fie şi multe instituţii media, care au început să atace - voalat sau nu - comunitatea WallStreetBets.

Episodul „Robinhood”

Şi ceva chiar s-a întâmplat. Aplicaţia Robinhood - care ajunsese în topurile celor mai descărcate aplicaţii la începutul acestei săptămâni, a luat joi dimineaţă decizia de a opri tranzacţiile pentru GameStop, AMC, BlackBerry şi alte acţiuni care începuseră să crească brusc, ca urmare a cumpărării lor de către cei din r/wallstreetbets.

A fost o mişcare considerată în mod unanim extrem de neinspirată - aplicaţia, al cărei nume îl evocă pe celebrul personaj fictiv cu acelaşi nume, celebru pentru că fura de la bogaţi pentru a da săracilor, a încercat să îi oprească pe micii investitori din a cumpăra mai multe acţiuni. Asta nu i-a oprit însă pe cei din WallStreetBets, care s-au reorientat rapid către alte aplicaţii de trading, fără însă a neglija să acorde review-uri de o stea celor de la Robinhood - 100.000, mai precis, pe care Google le-a şters a doua zi.

Surprinzător însă, şi această bătălie a fost câştigată tot de cei din WallStreetBets. Robinhood a reluat tranzacţiile pentru acţiunile GameStop în cursul zilei de ieri, limitându-le însă, iar Google a renunţat la ştergerea review-urilor negative - în prezent aplicaţia are un rating de o stea, cu 260.000 de review-uri.

Un „război” de durată nedeterminată

Ce se va întâmpla în continuare? E greu de spus. WallStreetBets este, bineînţeles, elementul imprevizibil al acestei poveşti - cel care a început-o şi cel care o va termina. Membrii comunităţii se încurajează reciproc să nu vândă acţiunile cumpărate, să continue să cumpere şi să crească valoarea lor, afectând astfel în continuare fondurile de investiţii. ”Nimănui nu îi pasă ce spune un analist care îţi sugerează să vinzi acum” spune Michael Pachter, un analist al industriei de jocuri video de la Wedbush Security, citat de cnet.

Pachter explică apoi că ceea ce se întâmplă acum este „o schemă Ponzi”, referindu-se la o formă de fraudă care în aparenţă pare profitabilă însă în realitate funcţionează de pe urma unor fonduri investite de alte persoane şi nu de pe urma veniturilor pe care afacerea le generază în realitate. „Va veni un punct în care (n.r. acţiunile) vor coborî” adaugă Pachter, care crede că acel punct ar putea veni în luna martie, atunci când compania îşi va anunţa rezultatele financiare din Q1 iar investitorii din consiliul de administraţie vor putea să îşi vândă acţiunile.

Citeşte şi:

Cruciada micilor investitori împotriva Wall Street. Forumiştii Reddit au crescut la valori-record criptomoneda Dogecoin, lansată ca parodie

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările