Cinci mari economii ale lumii sunt în pericol de recesiune

Cinci mari economii ale lumii sunt în pericol de recesiune

Riscul recesiunii planează asupra a cinci dintre cele mai mari economii ale lumii, iar nori negri continuă să se adune, scrie CNN.

Recesiunea este definită, de obicei, ca două trimestre consecutive de contracţie.

Economia Marii Britanii s-a redus în al doilea trimestru, iar creşterea a fost liniară în Italia. Datele publicate miercuri arată că economia Germaniei, a patra cea mai mare din lume, s-a contractat, în aceeaşi perioadă. „Concluzia este că economia germană se leagănă la marginea recesiunii”, a declarat Andrew Kenningham, economist-şef pentru Europa la Capital Economics.

Mexic tocmai a evitat o recesiune, iar economia sa se va menţine slabă în acest an. Datele sugerează că Brazilia a intrat în recesiune în al doilea trimestru. Fiecare dintre aceste economii se situează printre cele mai mari 20 din lume. Singapore şi Hong Kong, care sunt mai mici, dar încă servesc ca hub-uri vitale pentru finanţe şi comerţ, suferă şi ele.

În timp ce creşterea s-a menţinut mai slabă în fiecare ţară din cauza unui cocktail specific de factori, o încetinire a producţiei globale şi o scădere accentuată a încrederii în afaceri au înrăutăţit lucrurile.

Economia masivă a Chinei creşte cu cel mai lent ritm din aproape trei decenii, deoarece ţara se află într-un război comercial prelungit cu Statele Unite, care a anunţat că va impune noi impozite pe exporturile chineze în septembrie şi decembrie. „Caracteristica comună este fundalul global slab”, a declarat Neil Shearing, economist-şef la Capital Economics.

Fondul Monetar Internaţional şi-a redus luna trecută prognoza pentru creşterea globală din acest an la 3,2%, cea mai slabă rată de expansiune din 2009. De asemenea, FMI şi-a redus aşteptările pentru 2020 până la 3,5%.

Investitorii sunt din ce în ce mai îngrijoraţi. Piaţa obligaţiunilor indică semne de avertizare şi mai mult de o treime din managerii de active chestionaţi de Bank of America se aşteaptă la o recesiune globală în următoarele 12 luni.

Economii sub risc

GERMANIA se bazează foarte mult pe exportatorii care vând o cantitate disproporţionată de bunuri către China şi Statele Unite. Performanţele slabe în vânzările globale de autoturisme au afectat şi producătorii săi auto. „Raportul de astăzi privind PIB marchează cu siguranţă sfârşitul unui deceniu de aur pentru economia germană”, a declarat Carsten Brzeski, economist şef în Germania la banca olandeză ING.

În timp ce temerile privind un Brexit haotic contribuie la tragerea în jos a economiei germane, această problemă provoacă cea mai mare durere în REGATUL UNIT, unde economia se micşorează pentru prima dată din 2012. Economia britanică ar trebui să-şi revină în al treilea trimestru şi să evite o recesiune imediată. Dar dacă premierul Boris Johnson scoate ţara din Uniunea Europeană fără un acord pentru a proteja comerţul, la 31 octombrie, o recesiune ar fi probabil inevitabilă.

În ITALIA, productivitatea slabă, şomajul ridicat al tinerilor, datoriile uriaşe şi tulburările politice sunt de vină pentru stagnarea continuă.

Investiţiile au scăzut în MEXIC, iar sectorul serviciilor din ţară este sub presiune. BRAZILIA, cea mai mare economie din America Latină, suferă de o producţie industrială slabă şi de şomaj ridicat. Datele ce urmează să apară în săptămânile următoare vor confirma dacă a căzut în recesiune.

Nori de furtună

Neil Shearing de la Capital Economics susţine că unele din îngrijorări sunt nejustificate. La nivel global, spune el, cheltuielile companiilor pe active precum echipamente s-au stabilizat. Piaţa muncii este rezistentă. „În timp ce există sectoare ce indică slăbiciune extremă în economia mondială - în special în industria prelucrătoare - altele se menţin relativ bine”, a spus el. „Toate acestea sunt în concordanţă cu părerea noastră că creşterea globală mai degrabă încetineşte, decât să se prăbuşească”, a precizat Shearing.

Totuşi, el indică şi trei mari riscuri. Primul este războiul comercial. Dacă Beijingul şi Washingtonul continuă să crească tensiunile, încrederea în afaceri ar putea scădea. Fondul Monetar Internaţional a avertizat că creşterea în 2020 va scădea cu jumătate de punct procentual dacă disputa va continua să crească.

Un alt mare risc este că băncile centrale nu reuşesc să acţioneze, provocând o reacţie negativă pe pieţele financiare care se transmite către economia reală. Rezerva Federală a Statelor Unite a scăzut dobânda luna trecută, pentru prima dată în 11 ani, iar Banca Centrală Europeană a sugerat că va elibera mai mulţi stimuli în septembrie. De asemenea, creşte presiunea asupra Chinei pentru a reduce rata dobânzii principale pentru prima dată în patru ani.

Alte bănci centrale din India până în Thailanda au redus rata dobânzii şi se aşteaptă mai multe scăderi.

Riscul final este ca sectorul serviciilor globale, care a susţinut creşterea, să înceapă să reflecte criza înregistrată în producţie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: