Şapte bănci americane, acuzate că au umflat dobânzile unui tip de obligaţiuni

Şapte bănci americane, acuzate că au umflat dobânzile unui tip de obligaţiuni

Primăria din Philadelphia a dat în judecată şapte dintre cele mai mari bănci de investiţii de pe Wall Street, între care Bank of America şi Citigroup, sub acuzaţia că au conspirat pentru a umfla dobânzile unui tip de obligaţiuni folosite de primării şi alte instituţii publice, care au suportat costuri estimate la miliarde de dolari în perioada 2008 - 2016.

Ştiri pe aceeaşi temă

Procesul, iniţiat la instanţa federală din New York, este îndreptat împotriva băncilor Banks în America, Citigroup, Barclays, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Royal Bank of Canada şi Wells Fargo, acuzate că au manipulat în secret dobânzile pentru obligaţiunile scutite de taxe numite VRDO (variable-rate demand obligations), scrie publicaţia philly.com
 
.
Primăria Philadelphiei, care a emis obligaţiuni VRDO în valoare de peste 1,6 miliarde de dolari, susţine că băncile s-au înţeles pentru a colecta comisioane de ordinul sutelor de milioane de dolari pe care nu le meritau, limitând finanţări majore pentru servicii publice cum at fi spitale, furnizări de energie şi de apă, şcoli şi transporturi.
 
”Faptele ilegale pe care le-ar fi comis acuzaţii au făcut ca Primăria din Philadelphia şi alte entităţi din ţară să plătească ani de zile dobânzi peste nivelul pieţei”, a declarat avocatul primăriei, Marcel Pratt.
 
Potrivit Primăriei Philadelphiei, comportamentul băncilor este subiectul unei investigaţii preliminare a diviziei antitrust a Departamentului de Justiţie, în timp ce Comisia pentru bursă şi valori mobiliare (SEC) a contactat patru dintre aceste bănci.
 
The Bond Buyer a relatat despre despre investigaţia Departamentului de Justiţie în luna septembrie, citând surse apropiate situaţiei.
 
Bank of America, Citigroup, Goldman, JPMorgan, RBC şi SEC au refuzat să comenteze.
 
Plângerea a fost înregistrată la Tribunalul Districtual din Manhattan.
 
VRDO sunt obligaţiuni pe termen lung care permit emitenţilor să se împrumute la dobânzi scăzute pentru că includ o opţiune ”put”.
 
Opţiunile ”put” dau cumpărătorului dreptul, dar nu şi obligaţia, de a vinde un activ la un preţ de dinainte stabilit (preţul de exercitare), la o anumită dată sau pe o anumită perioadă.
 
Aceste obligaţiuni permit investitorilor să le răscumpere mai repede oferindu-le băncilor, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul celor şapte bănci date în judecată.
 
Băncile revând apoi obligaţiunile altor investitori şi taxează emitenţii pentru serviciile oferite.
 
Potrivit plângerii, băncile s-au înţeles, prin intermediul unor  întâlniri personale, discuţii telefonice sau electronice, să nu se concureze una pe alta pentru serviciile de revânzare oferite între februarie 2008 şi iunie 2016, perioadă în care controlau circa 70% din serviciile de revânzare a obligaţiunilor VRDO.
 
Potrivit Primăriei din Philadelphia, băncile au procedat în acest mod pentru a menţine dobânzile la un nivel artificial de ridicat şi a se asigura că investitorii nu îşi vor exercita oţiunile ”put”, pentru a încasa comisioane ”fără să facă practic nimic”.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: