Bursele asiatice au scăzut luni, cele europene sunt pe creştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bursele din Asia au scăzut abrupt luni ca urmare a sceptiscismului investitorilor privind capacitatea Europei de a ţine sub control criza datoriilor de stat.

Indicele Nikkei al bursei din Tokyo a închis în coborâre cu 2,2%, la 8,374 puncte, ajungând astfel la cel mai slab nivel din aprilie 2009. Indicele Topix a pierdut 2,1%, până la 728 puncte, potrivit Reuters, iar indicele MSCI Asia Pacific al burselor asiatice din afara Japoniei s-a prăbuşit cu 3,5%, la cel mai redus nivel din ultimele 16 luni.

Intrarea Greciei în faliment este principala îngrijorare a investitorilor, în timp ce bancherii speră ca Europa să poată împiedica răspândirea crizei şi în alte ţări din zona euro.

"În funcţie de modul în care evoluează situaţia în Grecia, indicele Nikkei ar putea scădea sub nivelul din 15 martie de 8,227 puncte, în primele zece zile din octombrie", a declarat Takashi Ushio, şeful diviziei de strategie de investiţii la Marusan Securities Co.

De asemena, euro s-a depreciat puternic luni, atingând minimul ultimilor 10 ani faţă de yen, din cauza unor măsuri concrete ale liderilor europeni de a împiedica răspândirea crizei asupra economiei globale. În raport cu yenul, euro a căzut cu 1% la 102,17 yeni/euro, minimul ultimilor 10 ani.

Bursele europene au trecut pe creştere

Pe fondul revenirii acţiunilor bancare, bursele europene au trecut pe creştere, după un debut în scadere. Indicele FTSEurofirst 300 a urcat cu 0,6%.

Bursa de la Bucureşti a coborât cu 0,67% la deschiderea zilei de luni, prefigurând, astfel, a treia şedinţă consecutivă de scădere . După primele minute, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,8%.

Indicele BET-FI a coborât cu 2,32%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), era în scădere cu 1,25%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite