Bursa de la Bucureşti a atins un record istoric. Indicele BET, la cea mai ridicată valoare din istoria sa de 24 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bursa de la Bucureşti a atins un record istoric / FOTO Shutterstock
Bursa de la Bucureşti a atins un record istoric / FOTO Shutterstock

Bursa de la Bucureşti, catalogată piaţă emergentă de agenţia de evaluare FTSE Russell, a ajuns marţi la maximul istoric, în contextul în care indicele principal BET a spart pragul de 10.813 puncte, precedentul record şi neatins din 24 iulie 2007 încoace, şi a închis la nivelul de 10.844,45 puncte.

Potrivit Ziarului Financiar, acesta este cel mai ridicat nivel din istoria de 24 de ani a primului indice bursier românesc, reprezentativ pentru dinamica bursei locale.

„Este un motiv de bucurie pentru întreagă comunitate a pieţei de capital. Este rezultatul muncii tuturor stakeholderilor pieţei de capital, al companiilor şi, mai ales, al investitorilor. Un factor foarte important în această evoluţie îl reprezintă dividendele importante distribuite de companiile listate la BVB, daca ne uităm că indicele BET-TR, care include şi dividendele, este deja la maxime istorice de câteva luni. Perspectivele pentru acest an sunt promiţătoare, pentru că vedem estimări de dividende atractive, unele chiar foarte bune comparativ cu dobânzile scăzute practicate la depozite. Totodată, includerea mai multor companii romaneşti în indicii FTSE Russell va continua să pună Romania într-o lumină optimistă în faţa investitorilor”, spune Radu Hanga, preşedintele BVB.

Adrian Tănase, CEO al BVB, spune că acest nou maxim istoric este o confirmare a faptului că suntem pe drumul cel bun în dezvoltarea pieţei de capital din România: „Premisele pentru accelerarea dezvoltării sunt create, ele trebuie doar fructificate de participanţii la piaţă. Continuăm eforturile de îmbunatăţire a lichidităţii întregii pieţe, vedem intermediari care devin Market Maker-i, numărul investitorilor a crescut semnificativ anul trecut, cu aproape 12.000, până la 66.000, şi, totodată, avem în vedere o serie de iniţiative care să stimuleze vizibilitatea emitenţilor, precum acoperirea cât mai multor companii prin rapoarte de analiză şi promovarea standardelor ESG în rândul companiilor listate. Pe fondul acestei evoluţii pozitive, proiectul de înfiinţare a Contrapartii Centrale în Romania este foarte important pentru a crea condiţiile eficientizării maxime a pieţei locale de capital”.

Indicele BET şi-a început istoria în 1997 la un nivel de 1.000 de puncte, cu 10 companii şi o capitalizare de 443 milioane lei. De-a lungul timpului, 36 de companii au fost incluse în BET, precum Antibiotice Iaşi, BRK Cluj, Impact, Turbomecanica. Astăzi, indicele principal se află la 10.844 de puncte şi include 17 companii, cele mai recent intrate fiind TeraPlast Bistriţa, Purcari, Sphera, Digi, MedLife.

EconomiePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite