Burduja, negocieri cu furnizorii de energie și bancherii pentru un acord referitor la creditare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, s-a reîntâlnit luni dimineață cu furnizorii de energie, cu reprezentanții inistituțiilor bancare implicate în schema de furnizare, dar și cu reprezentanți ANRE și ai Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, pentru a agrea un Acord final în ceea ce privește soluțiile de creditare prin sistemul de factoring.

Sebastian Burduja
Sebastian Burduja Foto: Eduard Enea

Creditarea prin sistemul de factoring ar urma să permită păstrarea unui preț corect la energie electrică și gaze pentru români și companiile românești.

În cadrul celei de a II-a întâlniri pe care Sebastian Burduja a avut-o la sediul Ministerului Energiei, prin ACUE cu furnizorii de energie și reprezentanții instituțiilor bancare, ministrul a transmis că „cel mai probabil săptămâna viitoare se va agrea forma finală a Acordului cu instituțiile bancare”.

Prin întâlnirea care a avut loc săptămâna trecută Ministerul Energiei a inițiat un cadru de discuție care va facilita un parteneriat între companiile de furnizare și instituțiile financiar-bancare pentru accesarea finanțărilor la un cost cât mai redus. Discutăm de un produs de factoring, pe baza unor convenții tripartite. Scopul acesor întâlniri este extinderea posibilității de creditare a furnizorilor, în marja unor actiuni de factoring, și agrearea unui Acord referitor la sumele datorate de statul roman operatorilor de energie în contextul OUG, nr.27/2022. În urma întâlnirii comune de astăzi au avut loc discuții bilaterale cu fiecare furnizor și cu fiecare bancă în parte pentru a găsi cele mai eficiente soluții și pentru facilitarea cât mai rapidă a semnării acestui Acord. Cel mai probabil săptămâna viitoare se va agrea forma finală a Acordului cu instituțiile bancare. Am inițiat aceste demersuri pentru că țin foarte mult ca acest Acord să se semneze. El reprezintă garanția unui preț corect la energie electrică și gaze pentru români și companiile românești”, se menționează în comunicatul de presă publicat de către Ministerul Energiei.

Prin această actiune Ministerul Energiei, alături de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale facilitează indirect o plată corectă a prețurilor la electricitate și gaze pentru consumatorii casnici si noncasnici.

Ministerul Energiei susține menținerea acestor scheme de compensare – plafonare a prețurilor prin intermediul cărora peste 5 milioane de gospodării au plătit numai 35 de lei la factura de energie. De asemenea, ministerul a creat această legătură între bănci și furnizorii de energie pentru protejarea consumatorilor și menținerea prețurilor scăzute la energie pentru români și companiile românești, mai menționează comunicatul.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite