Burduja: Blocurile comuniste pot ajuta la producerea energiei verzi. Am creat un Grup de lucru

0
Publicat:

Utilizarea blocurilor comuniste pentru producerea energiei verzi, în Bucureşti, ar însemna undeva la 680 de MW putere instalată, cam cât un reactor de la Cernavodă, a afirmat, luni, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Fotovoltaice pe bloc
Blocurile comuniste pot ajuta la producerea energiei verzi

"Făceam o estimare cu colegii din minister şi, cel puţin la nivelul Bucureştiului, utilizarea potenţialului blocurilor comuniste ar însemna undeva la 680 de MW putere instalată, deci cam cât un reactor de la Cernavodă, dacă s-ar ajunge acolo - şi ne gândim chiar la un instrument de finanţare pentru un asemenea program, pentru blocurile din Capitală, dar, sigur, din toată ţara. Pornim acest grup de lucru, este un anunţ de astăzi - şi aşteptăm cu drag să colaborăm, pentru că pe subiectele de nişă, de viitor, întotdeauna abordarea mea a fost că trebuie să lucrez cu piaţa, trebuie să lucrez cu experţi din afara instituţiilor publice. Nu ne pricepem la toate. E valabil şi pentru ceea ce facem pe hidrogen, pe biocombustibili, pe stocare", a afirmat Burduja, la conferinţa Energy road - Energie la tine acasă - Ediţia a VI-a.

În ceea ce priveşte consumul de energie în Bucureşti, Burduja a subliniat că sunt câteva "soluţii simple".

El a făcut referire, printre altele, la fuziunea între Elcen şi Termoenergetica, branşarea celor patru CET-uri direct în reţeaua Transgaz, care pentru Bucureşti ar însemna o economie de 50 de milioane de euro pe an pentru 4-5 km de ţeavă de distribuţie în total, modernizarea CET-urilor şi modernizarea reţelei. 

Grup de Lucru pentru dezvoltarea Comunităților de Energie în România

Anterior, Ministerul Energiei anunța că inițiază un Grup de Lucru pentru dezvoltarea Comunităților de Energie în România și lansează invitația de aderare la Grup entităților interesate.

Scopul inițiativei este de a accelera crearea cadrului legislativ pentru ca toți consumatorii de energie electrică din România să poată beneficia de energia regenerabilă produsă la propriul loc de consum sau produsă în cadrul unei comunități de energie din care aceștia fac parte.

Sebastian Burduja, ministrul energiei: “Lansăm o inițiativă benefică pentru toți cetățenii României: dreptul de a-și produce propria energie electrică, dar și să consume la prețuri mai mici energia produsă într-o astfel de comunitate. În cadrul acestei măsuri, am instituit Grupul de Lucru pentru dezvoltarea Comunităților de Energie în România.

Scopul nostru este de a oferi tuturor consumatorilor de energie electrică din țara noastră posibilitatea de a se bucura de energia regenerabilă, fie produsă la domiciliu, fie în cadrul unei comunități energetice locale. Această inițiativă nu doar că va aduce o reducere a costurilor cu energia electrică și a dependenței noastre de sursele tradiționale de energie, ci va ajuta la reducerea sărăciei energetice și va deschide și o nouă eră a sustenabilității și autonomiei energetice pentru fiecare român.

Pentru ca România să valorifice pe deplin potențialul său solar, este necesar un cadru stabil și de sprijin care să stimuleze inovația și investițiile.

Îmi doresc un sistem energetic care să atingă cei 3D: decarbonare, digitalizare, descentralizare.

Încurajăm toate entitățile interesate să se alăture Grupului de Lucru și să contribuie la crearea unui cadru legislativ modern și flexibil, care să permită implementarea acestei viziuni îndrăznețe pentru viitorul nostru energetic.”

Piața fotovoltaică din România a intrat într-o nouă perioadă de creștere accelerată, impulsionată de contextul actual de securitate, necesitatea tranziției ecologice și un cadru de reglementare favorabil.

Cu o medie de 1.900 până la 2.400 de ore anuale de lumină solară, România are un potențial natural semnificativ pentru dezvoltarea solară fotovoltaică.

În urma unei analize realizate de specialiști din Ministerul Energiei, numai în București ar putea fi instalate până la 680.000 kW (680 MW) de panouri fotovoltaice. Pentru a obține o astfel de putere, pe toate acoperișurile neutilizate ar putea fi instalate panouri fotovoltaice. Potențialul de producție este de aproape 835 milioane kWh. Energia electrică ar fi suficientă pentru aproximativ 695.000 locuințe.

Valorile menționate sunt estimări și reprezintă un ordin de mărime, mult peste necesarul real și realist, dar rămân totuși impresionante. Datele ne arată că prin potențialul energetic se poate îmbunătăți nivelul de trai al indivizilor și familiilor și să fie construită o societate românească rezilientă și competitivă.

Ministerul Energiei se angajează să colaboreze strâns cu toți actorii implicați - de la consumatori, organizații neguvernamentale și comunități locale, până la industrie și sectorul public - pentru a asigura că fiecare român poate beneficia de oportunitatea de a deveni producător de energie sau de a consuma energie verde în cadrul unei comunități energetice.

Prin această inițiativă, Ministerul Energiei demonstrează că România este pe drumul corect către un viitor sustenabil și independent energetic.

Prima întâlnire va fi organizată la începutul lunii iunie.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite