Balcoanele din panouri fotovoltaice iau amploare în tot mai multe state europene. Ce subvenții se acordă

0
Publicat:

Panourile fotovoltaice sunt extrem de versatile din punct de vedere al instalării, putând fi montate deopotrivă pe acoperișuri, câmp, garduri și chiar balcoane.

Panourile fotovoltaice pot fi montate și pe balcoane
Panourile fotovoltaice pot fi montate și pe balcoane FOTO Shutterstock

Potrivit presei internaționale, tot mai multe state europene subvenționează montarea panourilor solare pe balcoane. Austria, Franța, Germania, Italia, Polonia și Luxemburg au o abordare încurajatoare față de solarul de balcon.

„Acest nou val de producători nu numai că primesc energie electrică ieftină, ci participă și la tranziția energetică”, scrie Euronews.

Peste 400.000 de sisteme solare au fost instalate în Germania, majoritatea ocupând un loc perfect pe balcoanele oamenilor. Date noi arată că cel puțin 50.000 dintre dispozitivele fotovoltaice au fost adăugate numai în primul trimestru al anului 2024. Un boom născut din „cultura solară foarte puternică” a Germaniei, după cum a declarat un expert.

Balcoanele solare sunt o parte a tranziției energetice mai ample din Europa, explică Jan Osenberg, consilier de politici la asociația SolarPower Europe.

Le vedem ca un subset de solar de pe acoperiș, dar și ca ceva diferit”, spune el pentru Euronews Green. „Practic, considerăm că este o tendință de a folosi toată infrastructura artificială posibilă pentru generarea de energie solară.”

Căi ferate, autostrăzi, parcări, acoperișuri de mașini, cimitire și fațade ale clădirilor... Practic, panourile solare pot fi montate oriunde structura le suportă greutatea.

Balcoanele solare pe scurt: Cum funcționează

Principalul aspect care diferențiază panourile solare de pe balcon de cele montate pe acoperiș este că primul sistem este mult mai mic. În esență, tehnologia constă din unul sau două panouri care produc doar aproximativ 10% din energia sistemelor de acoperiș rezidențial, spune Osenberg.

Ca un calcul aproximativ, el estimează că Germania are în jur de 200 MW de instalații solare pentru balcon; comparativ cu o capacitate de 16 GW din sectorul acoperișurilor rezidențiale.

Austria, Franța, Germania, Italia, Polonia și Luxemburg au adoptat o abordare încurajatoare față de solarul de balcon.

Din punct de vedere al clientului, principala diferență este că panourile solare de balcon sunt mult mai ușor de instalat. Puteți cumpăra kitul online și nu aveți nevoie de un electrician pentru a-l configura. Spre deosebire de instalațiile pe acoperiș , unde se recomandă instalatorilor autorizați pentru a evita riscurile de incendiu și deteriorarea structurii.

Pe scurt: panourile sunt așezate pe o structură de montaj și atașate prin cabluri la un invertor care convertește electricitatea de la DC la AC, care intră în priză printr-un ștecher obișnuit.

Pentru cine sunt balcoanele solare

„Motivul principal al succesului sistemelor solare de balcon este că le oferă oamenilor șansa de a utiliza energia solară”, spune un purtător de cuvânt al producătorului german Meyer Burger.

„Majoritatea oamenilor nu dețin o casă sau nu pot instala solar pe acoperiș din cauza protecției patrimoniului, a umbririi sau a altor condiții de construcție ale acoperișului. Pentru ei, solarul de balcon este atrăgător, deoarece pot folosi energia solară pentru a-și genera propria energie electrică și pentru a-și reduce facturile la electricitate.”

Germania a fost una dintre primele țări care a investit în tehnologia solară și acum produce cea mai mare energie electrică din energia solară din Europa. 

„Cu panouri solare de balcon”, totuși, „este dintr-o dată foarte, foarte simplu. Toți acești oameni care nu au reușit să obțină energie solară în ultimii 10 ani au acum o modalitate de a-l accesa.”

Acest „val” de noi prosumatori nu beneficiază pur și simplu de electricitate ieftină, spune Osenberg; de asemenea, sunt împuterniciți să-și ocupe locul în tranziția energetică.

Solarul de pe acoperiș are într-adevăr acest impuls încurajator în care oamenii care încep să aibă un sistem fotovoltaic, încep să-și urmărească consumul de energie electrică, încep să se simtă ca fiind unul dintre liderii în tranziția energetică, cineva care sprijină tranziția energetică și face deja parte din ea”, spune el.

Cum a ajutat Germania oamenii să obțină solar pentru balcon

Germania a promovat energia solară de pe acoperiș în anii 2000. Guvernul a încurajat oamenii să se implice, recompensându-i cu tarife de alimentare, de exemplu, oferind un preț fix pentru fiecare unitate de energie electrică trimisă în rețea.

„Clienții au beneficiat de o serie de facilități, birocrația fiind eliminată”, potrivit purtătorului de cuvânt al lui Meyer Burger. „Măsuri precum eliminarea TVA-ului au contribuit la popularitatea fotovoltaicelor de balcon.”

Subvențiile sunt, de asemenea, disponibile la nivel regional, cu până la 500 EUR oferite în Berlin (potențial jumătate din costul unui kit). Tehnologia se amortizează după aproximativ trei ani, spune Osenberg. Deci, cu o viață a panourilor fotovoltaice de aproximativ 20 de ani, „este o investiție foarte simplă pentru cetățeni”.

Potrivit registrului de date de bază ale pieței, Renania de Nord-Westfalia are în prezent cele mai multe sisteme solare conectate cu peste 80.000, urmată de Bavaria cu peste 60.000 și Saxonia Inferioară cu peste 50.000.

Dimensiunea sistemelor solare de balcon crește, de asemenea, treptat, adaugă Osenberg. Guvernul german caută acum să activeze până la patru panouri.

„Vreau să o abordez în mare măsură”: Faceți cunoștință cu femeile nigeriene care conduc proiectele solare

De ce alte țări „pierd” energia solară de balcon

UE a spus că statele membre pot ajuta la adoptarea solarelor de balcon. Dar nu este obligatoriu și nu a fost acceptat de toate țările.

Belgia, în special, a interzis dispozitivele solare conectate din cauza temerilor legate de impactul sistemelor neînregistrate care alimentează rețeaua electrică.

Operatorii de rețea doresc să supravegheze alimentarea cu energie electrică, deoarece schimbările bruște pot duce la o întrerupere a curentului. „Dar în opinia noastră, aceasta nu este cu adevărat o problemă”, explică Osenberg, „deoarece injecția din sistemul de balcon este atât de mică încât impactul ar fi, de asemenea, destul de neglijabil”.

Austria , Franța, Italia, Polonia și Luxemburg au luat toate o poziție încurajatoare față de solarul de balcon. În timp ce militanții pentru energia regenerabilă din Spania încearcă să determine guvernul lor să relaxeze regulile în curând.

Lucruri de avut în vedere înainte de a cumpăra panouri solare pentru balcon

Deși aceste sisteme nu tind să producă multă energie electrică în exces, mai mulți producători oferă sisteme de stocare pentru solare specifice balconului. Bateriile - care se potrivesc între panouri și invertor - sunt mai mici decât pentru acoperișuri, dar totuși la îndemână pentru persoanele care lucrează în timpul zilei și care pot folosi energia stocată seara.

Aplicațiile vă pot ajuta să urmăriți consumul de energie electrică. Unele kituri vin cu aplicații, permițându-vă să vedeți câtă energie electrică produce sistemul dvs. fotovoltaic și cât de mult din cererea dvs. de energie satisface. Acestea sunt găzduite pe servere securizate, astfel încât protecția digitală să nu fie compromisă.

Sistemele de balcon trebuie încă montate în siguranță . Deși încurajează o abordare DIY, trebuie să iei în serios instalarea, spune Osenberg. Designul cu cârlige face totul simplu, dar deoarece modulele cântăresc până la 24 kg, ele pot provoca daune grave dacă sunt scăpate de la etajul 10.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite