Bulgaria a încetat importul de petrol din Rusia cu şase luni mai devreme

0
Publicat:

Bulgaria a stopat importul de petrol din Rusia înainte de termenul prevăzut în cadrul măsurilor adoptate ca răspuns la invazia rusă în Ucraina, potrivit Agerpres.

Rafinăria Lukoil Neftochim nu va mai importa petrol din Rusia, Foto: lukoil.bg
Rafinăria Lukoil Neftochim nu va mai importa petrol din Rusia, Foto: lukoil.bg

Partidele care susțin coaliția de guvernare au anunțat vineri această măsură, în urma unei dezbateri aprinse declanșate de un raport POLITICO, în care s-a dezvăluit că Bulgaria a permis ca milioane de barili de petrol de la Moscova să ajungă la o rafinărie deținută de Rusia pe teritoriul său. Mai departe, de aici diverși combustibili rafinați au fost exportaţi în străinătate, inclusiv în țările UE.

Interdicţia importurilor de petrol rusesc afectează rafinăria de petrol Lukoil Neftochim, situată la vest de oraşul-port la Marea Neagră, Burgas. Aceasta este deţinută, în cea mai mare parte, de gigantul rus din domeniul petrolier şi al mineritului, Lukoil.

Ţiţeiul rusesc va fi înlocuit cu importuri din Kazahstan, Irak şi Tunisia, potrivit unei ştiri apărute în ziarul bulgar 24 chasa.

„Cu 1 martie, ca dată de încheiere a derogării, este garantat faptul că nu vor exista șocuri pe piața internă a carburanților”, a declarat ministrul bulgar de finanțe Asen Vasilev, care a ajutat personal la negocierea derogării la Bruxelles anul trecut, în timpul negocierilor privind sancțiunile.

Rafinăria a putut transporta petrolul rusesc deoarece Bulgaria a primit o derogare exclusivă de la interdicția UE privind importurile de țiței rusesc pe cale maritimă, o măsură aparent menită să protejeze țara de criza de energie.

În afară de cele 983 de milioane de euro pe care această portiță de scăpare le-a strâns pentru Rusia prin intermediul taxelor de producție și de export, ea a generat, de asemenea, profituri de aproape 500 de milioane de euro începând din februarie pentru proprietarul rafinăriei Lukoil, cea mai mare companie petrolieră privată din Rusia, potrivit unei analize clasificate pregătite pentru parlamentul bulgar și consultate de POLITICO.

Interdicţia de import din Bulgaria a fost introdusă la sfârşitul anului 2023, în pofida acestei derogări speciale de la sancţiunile Uniunii Europene impuse Rusiei, care ar fi permis Bulgariei să continue să importe ţiţei rusesc până la 1 octombrie.

Prin interzicerea importurilor de petrol rusesc, guvernul bulgar urmăreşte să priveze compania Lukoil şi guvernul rus de profituri care ar putea fi folosite pentru a finanţa războiul din Ucraina.

De asemenea, Bulgaria a încetat să mai importe gaze naturale ruseşti în 2022, după ce compania de stat rusă Gazprom a întrerupt livrările în urma refuzului guvernului de la Sofia de a plăti în ruble ruseşti.

Înainte de 2022, Bulgaria era aproape complet dependentă de gazul din Rusia pentru aprovizionarea cu energie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite