Borza: Exceptarea ONG-urilor minorităţilor de la legea privind combaterea spălării banilor va cădea la un control de constituţionalitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea privind combaterea spălării banilor, care transpune în legislaţia românească o directivă europeană, va cădea la un control de constituţionalitate, din cauza exceptării ONG-urilor minorităţilor de la aplicare, o „ciosvârtă” dată celor 17 minorităţi, altele decât cea maghiară, „uşor de cumpărat”, a declarat joi deputatul independent Remus Borza, prezent la Adevărul Live.

„Care este buba fundamentală a acestei legi? A exceptat de la raportare acele ONG-uri ale minorităţilor”, a spus Borza. Întrebat dacă această lege va pica ca CCR, el a răspuns că „absolut că da”.

El a spus că România este un paradis fiscal al ONG-urilor şi că avem „sute de mii de asociaţii şi fundaţii, unele dintre ele cu o finanţare dubioasă, fie că sunt anumite entităţi statale care sunt ostile statului român şi care finanţează astfel de asociaţii sau fundaţii, sunt alte ONG-ori cu finanţare dubioasă care pot să aibă bani din infracţiuni de terorism, de spălare de bani, de trafic de persoane, de droguri”. Borza a precizat că dacă un partid trebuie să justifice fiecare bănuţ, atunci acelaşi lucru trebuie să facă şi un ONG.

Despre exceptarea organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale de la această lege, Borza a spus că este o „ciosvârtă” dată celor 17 parlamentari ai minorităţilor, „uşor de cumpărat”, pentru că PSD întâmpină dificultăţi în a avea majoritate la vot.

„Sunt exceptate, atenţie, nu cea mai mare minoritate din România, maghiarii, UDMR nu este exceptat, ci cele 17 minorităţi, altele decât cea maghiară, adică elenii, italienii, lipovenii, ucrainienii, rromii. De ce? E un troc pe care l-a făcut Dragnea. Pentru că ALDE începe să mârâie la PSD, dovadă că acum 3 săptămâni PSD a retras legea offshore pentru că a văzut că nu are majoritate. Nici UDMR nu a vrut să o voteze, nici ALDE. A retras-o şi a trimis-o înapoi la comisie, până când iarăşi au căzut la pace. Văzând aceste lucruri, Liviu Dragnea a zis că nu poate conta pe voturile UDMR sau ALDE, hai să îi cumpărăm pe cei uşor de cumpărat: 17 parlamentari ai minorităţilor. Şi nu este prima dată când le dă şi lor câte o ciosvârtă”, a spus Borza.

Cu toate acestea, nu este constituţional ca ei să fie exceptaţi, iar Guvernul trebuia să vină cu un nou proiect de lege prin care să renunţe la această prevedere, care „oricum va cădea la un control de constituţionalitate”.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri