Boloş, despre stadiul PNRR: Ministerele au avut de îndeplinit 27 de jaloane. Obiectivul cel mai important în acest an este încasarea celor 10 miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Facebook Virgil Popescu
Foto: Facebook Virgil Popescu

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat, vineri, la Palatul Victoria, că ministerele au avut de îndeplinit 27 de jaloane, din cadrul PNRR, până la data de 1 iulie.

Oficialul a precizat că începe procesul de validare cu Comisia Europeană şi, în acest proces, s-ar putea să fie solicitate informaţii suplimentare sau completări ale documentelor. 

Obiectivul cel mai important de îndeplinit este încasarea celor 10 miliarde de euro, necesari pentru implementarea proiectelor de infrastructură, a mai afirmat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

„Pentru trimestrul II, cu termen data de 30 iunie 2022, am avut de dus la bunsfârşit un număr de 27 de jaloane care fac parte din PNRR. Până ieri, la sfârşitul zilei, toate Ministerele de linie, care au fost implicate şi au avut în responsabilitate jaloane pentru trimestrul II au depus documentele necesare care fac dovada ducerii la îndeplinire a jaloanelor pe care le-au avut în responsabilitate. 

Ministerul Mediului a avut un jalon, Mnisterul Transporturilor – un jalon; Ministerul Energiei - 4 jaloane; Ministerul Dezvoltării Regionale – 6 jaloane; Ministerul Finanţelor – un jalon; Ministerul Justiţiei – un jalon; Ministerul Sănătăţii – 3 jaloane; Ministerul Educaţiei – 3 jaloane; Ministerul Cercetării – 3 jaloane, MIPE -  un jalon, Ministerul Muncii – un jalon; Secretariatul General al Guvernului – un jalon.

Aşa cum am menţionat, documenţaţiile Ministerlor de linie au fost depuse la MIPE. Urmează să avem şi să începem cu Comisia Europeană, în perioada următoare, procesul de validare a acestor jaloane pentru ca la termenul pe care îl avem, pentru cererea de plată numărul doi, pentru care termeneul este octombrie 2022, să putem să avem validate cele 27 de jaloane şi să putem să ne depunem cererea de plată în condiiţiile pe care le cunoaştem.”, a transmis oficialul.

Potrivit acestuia, pentru trimestrul I, ţara noastră a avut de îndeplinit 24 de jaloane, pentru trimestrul III avem tot 24, iar pentru trimestrul IV avem 55 de jaloane. Astfel pentru anul 2022 avem 130 de jaloane de îndeplinit.

„Pentru trimestrul II jaloanele au anumite particularităţi. 18 dintre ele sunt acte normative pe care a trebuit să le adopte Parlamentul şi Guvernul. Cele mai importante legi au fost OUG cu reglementările care privesc decarbonizarea, proiectul de lege al zonelor metropolitane, proiectul de lege privind administrarea bunurilor confiscate, proectul de lege privind modificarea economiei sociale, interoperabilitatea, ordonanţa cloud-ului guvernamental, acestea fiind în categoria principalelor legi care au fost dezbătute în procedură parlamentară şi care au trecut prin Camera Deputaţilor.

Restul de jaloane s-au referit la lansări de apeluri de proiecte.”, a transmis Marcel Boloş. 

„În continuare, Guvernul României trebuie să facă eforturi pentru ca celelalte jaloane, din trimestrele 3 şi 4, să fie duse la sfârşit”, a mai arătat ministrul, precizând că urmează şi evaluarea proiectelor şi contractare a proiectelor, activităţi cu un grad de complexitate mai ridicat. 

În privinţa proiectelor de infrastructură, ele au ca finalizare contractele de execuţie lucrări şi implementarea acestor proiecte.

„Începem procesul de validare cu Comisia Europeană şi, în acest proces, s-ar putea să fie solicitate informaţii suplimentare sau completări ale documentelor pe care le trimitem la Comisiei”, a arătat Marcel Boloş. 

„Pentru România, în acest an, obiectivul cel mai important de îndeplinit este încasarea celor 10 miliarde de euro, necesari pentru implementarea proiectelor de infrastructură şi tuturor acelor categorii de proiecte la care ne-am obligat şi ne-am asumat reponsabilitatea prin PNRR”, a mai afirmat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite