Bode, despre problemele în aprovizionare: Voi cere UE instituirea unor coridoare de marfă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Bode FOTO gov.ro
Lucian Bode FOTO gov.ro

Lucian Bode, ministrul Transporturilor a afirmat că este nevoie de rezolvarea problemelor din domeniul transporturillor de mărfuri, care pot bloca aprovizionarea României, şi că va solicita miercuri miniştrilor pentru Transporturi din Uniunea Europeană adoptarea măsurilor necesare instituirii coridoarelor de marfă pe reţeaua principală TEN-T.

"Facem tot ceea ce este posibil ca sectorul transporturilor să fie cât mai puţin afectat de criza COVID-19. În ultimele zile am facilitat reîntoarcerea în ţară a peste 10.000 de autocamioane, multe dintre ele fiind blocate în Italia, Slovenia şi Ungaria. Celula de criză din Ministerul Transporturilor funcţionează neîntrerupt, având rezultate din ce în ce mai bune şi fiind în deplină coordonare cu reprezentanţii Ministerul Afacerilor Externe, dar şi cu reprezentanţele diplomatice ale României în statele membre UE. 

Mâine (miercuri - n. red.) voi solicita oficial în cadrul Consiliului miniştrilor pentru transporturi din UE (TTE) adoptarea măsurilor necesare instituirii coridoarelor de marfă pe reţeaua principală TEN-T. Omologii mei trebuie să înţeleagă faptul că transportul de marfă nu poate fi sistat, dacă ne dorim ca economia Uniunii Europene să rămână în echilibru.

Avem nevoie de scheme de ajutor de stat viabile, prin care să ajutăm industria de profil să depăşească această situaţie fără precedent. Avem nevoie de predictibilitate, omogenitate şi de o comunicare mult mai bună între statele membre UE", a afirmat Bode.

Pandemia de coronavirus a dus la scăderea, în medie, cu 15%-30% a transportului rutier internaţional de mărfuri efectuat de firmele româneşti, iar efectele se vor vedea în 3-4 săptămâni, când peste jumătate dintre companiile de transport rutier din România îşi vor declara insolvenţa, potrivit estimărilor Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).

În contextul măsurilor luate pentru diminuarea efectelor produse de noul coronavirus, transportatorii români au solicitat Guvernului excluderea şoferilor profesionişti care operează transporturi rutiere internaţionale de la măsura izolării la domiciliu, pentru o perioadă de 14 zile aplicată de CNSSU tuturor persoanelor asimptomatice care sosesc în România din ţările unde sunt confirmate cel puţin 500 de cazuri, precizează UNTRR într-un comunicat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite