Isărescu: Mesajele noastre nu ajung decât în mică măsură la publicul larg. Trebuie să ne străduim să renunţăm la jargonul profesional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deciziile de politică monetară trebuie explicate publicului larg într-un limbaj accesibil, în condiţiile în care banca centrală încă se confruntă cu critici din cauză că nu reduce dobânda de politică monetară având în vedere că inflaţia este negativă, deşi presiunile inflaţioniste viitoare date de creşterea rapidă a economiei sunt evidente, susţine guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.

„Sincer, înţeleg că publicul larg nu este familiarizat cu concepte precum «supraîncălzirea economiei» sau «deviaţia pozitivă a PIB», dar cred că o creştere anuală a vânzărilor de retail de 20% şi un plus de 10% la salarii sunt mai mult decât elocvente. Totuşi, cu toate aceste semne evidente, chiar şi pentru non-economişti, că economia creşte rapid, noi suntem criticaţi că nu luptăm cu deflaţia. Experienţa recentă ne-a arătat că, în ciuda numeroaselor informaţii furnizate printr-un spectru larg de vehicule de comunicare, mesajele noastre nu ajung decât în mică măsură la publicul larg. De aceea, trebuie să ne străduim să renunţăm la jargonul profesional, astfel încât să explicăm publicului într-un limbaj cât mai accesibil raţiunile din spatele deciziilor de politică monetară“, a declarat Isărescu, potrivit Agerpres, într-o prezentare susţinută cu ocazia reuniunii anuale a Constituentei FMI - Banca Mondială.

Guvernatorul BNR a arătat că dincolo de „furtuna perfectă“ indicată de şocurile deflaţioniste (preţurile scăzute pentru energie, alimente şi metale, reducerile succesive de TVA), se ivesc presiunile inflaţioniste pe partea de cerere, având în vedere că economia este pe punctul de a creşte peste potenţial, presiunea pe costul orar cu forţa de muncă este tot mai mare, iar politica fiscală ia o puternică turnură expansionistă.

„În timp ce perspectivele pe termen mediu par a indica necesitatea întăririi politicii monetare, contextul pe termen scurt, caracterizat de inflaţie negativă, ne îngreunează comunicarea cu publicul. În aceste condiţii noi trebuie să luptăm cu ideea că banca centrală ar trebui să reducă dobânda de politică monetară ca răspuns la tăierile succesive de TVA. Se dovedeşte mai greu decât am crezut să convingem opinia publică de faptul că actualele cifre referitoare la inflaţie sunt temporare şi nu reflectă nici amânarea consumului, nici încetinirea creşterilor salariale. Niciunul din aceste ingrediente, care ameninţă cu capcana deflaţiei, nu este prezent“, a explicat Mugur Isărescu.

Potrivit acestuia, în teorie, încetinirea creşterilor salariale este asociată cu expectaţii inflaţioniste negative, însă acestea rămân ancorate la ţinta de inflaţie, de 2,5% plus/minus un punct procentual.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite