BNR a menţinut şi dobânda-cheie, la 1,75%, şi rezervele minime obligatorii: 8% pentru lei şi 14% pentru valută

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiliul de Administraţie al BNR s-a întrunit din nou azi, 30 septembrie
Consiliul de Administraţie al BNR s-a întrunit din nou azi, 30 septembrie

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis miercuri, pentru a treia şedinţă consecutiv, să menţină rata dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an şi ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele băncilor, la 8% pentru lei şi 14% pentru valută.

Totodată, BNR va continua gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar, potrivit unui comunicat al băncii centrale.

Decizia BNR era aşteptată de analişti, în condiţiile unei inflaţii negative şi a turbulenţelor de pe plan extern.

Guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, a declarat la jumătatea lunii iunie că BNR nu va mai reduce dobânda de politică monetară, în condiţiile unei rate negative a inflaţiei şi a unei creşteri economice de circa 4% în acest an.

La şedinţa de politică monetară de la începutul lunii iulie, dobânda-cheie şi ratele RMO au stagnat, pe fondul crizei din Grecia şi al tensiunilor din regiune.

Deciziile de politică monetară au rămas neschimbate şi în august, în aşteptarea clarificării situaţiei privind pachetul de măsuri fiscale care trebuia reanalizat de Parlament la finalul lunii.

Ultima tăiere a fost aplicată de BNR în luna mai, când a redus dobânda-cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 2% la 1,75% pe an, precum şi ratele RMO pentru pasivele în lei cu 2 puncte procentuale, de la 10% la 8%, măsură care i-a luat prin surprindere pe analişti.

Banca centrală a redus dobânda de politică monetară de patru ori în cursul acestui an şi de cinci ori anul trecut.

Comunicatul detaliat va fi prezentat în cadrul unui briefing de presă susţinut de guvernatorul BNR, la ora 15.00.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite