BNR a majorat rata dobânzii cheie la 2,50%. Isărescu: Inflaţia va creşte timp de câteva luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât luni majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută pe an, de la 2,25 la sută pe an începând cu data de 8 mai 2018. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a explicat că s-a ţinut cont de perspectiva creşterii uşoare şi a plafonării ratei anuale a inflaţiei pe parcursul câtorva luni.

BNR a decis luni majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,50 la sută pe an de la 1,25 la sută pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,50 la sută pe an de la 3,25 la sută pe an începând cu data de 8 mai 2018.

O altă decizie a BNR priveşte păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Ulterior, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR a explicat că decizia creşterii dobânzii a fost luată ţinând cont de noul scenariu al prognozei inflaţiei, care reconfirmă perspectiva creşterii uşoare şi a plafonării ratei anuale a inflaţiei pe parcursul câtorva luni deasupra intervalului ţintei, iar riscurile asociate perspectivei inflaţiei provin în principal din partea preţurilor administrate.

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna martie la 5%, cel mai înalt nivel din iunie 2013, când a fost 5,37%, potrivit datelor publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS).

”În şedinţa de astăzi, consiliul de administraţie al BNR a analizat şi aprobat raportul asupra inflaţiei, ediţia mai 2018, document ce încorporează cele mai recente date şi informaţii disponibile. Noul scenariu al prognozei reconfirmă perspectiva creşterii uşoare şi a plafonării ratei anuale a inflaţiei pe parcursul câtorva luni deasupra intervalului ţintei, urmate de revenirea acesteia la finalul anului curent în apropierea limitei superioare a intervalului. Astfel, faţă de raportul precedent, traiectoria anticipată a ratei anuale a inflaţiei se menţine pe coordonate cvasi-similare celor din prognoza precedentă”, se arată în comunicat.

BNR a avertizat că incertitudinile şi riscurile asociate perspectivei inflaţiei provin în principal din partea preţurilor administrate, a condiţiilor de pe piaţa muncii şi a evoluţiei viitoare a preţului internaţional al petrolului.

Totodată, sunt relevante şi ritmul creşterii economice şi dinamica inflaţiei în zona euro şi, implicit, conduita politicii monetare a BCE şi a băncilor centrale din regiune, potrivit băncii centrale.

”Consiliul de administraţie subliniază că mixul echilibrat de politici macroeconomice şi implementarea de reforme structurale care să stimuleze potenţialul de creştere pe termen lung sunt esenţiale pentru menţinerea stabilităţii macroeconomice şi întărirea capacităţii economiei româneşti de a face faţă unor eventuale evoluţii adverse”, se arată în comunicat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite