Bloomberg: Se anchetează creşterea preţului la gaze. UE a efectuat verificări în sucursalele Gazprom din Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Agenţia notează că verificările au fost efectuate la birourile Gazprom Germania şi Wingas, care potrivit Bloomberg, contabilizează aproximativ 20% din livrările de gaze din întreaga ţară.

Oficialii Uniunii Europene au percheziţionat filialele Gazprom din Germania, ca parte a clarificării rolului corporaţiei în creşterea record a preţurilor la gaze în Europa. Acest lucru a fost raportat de  Bloomberg miercuri, citând surse.

Potrivit acestora, verificările au fost efectuate la birourile Gazprom Germania şi Wingas. Aceste două companii, potrivit Bloomberg, contabilizează aproximativ 20% din livrările de gaze din întreaga ţară.

Agenţia subliniază că reprezentanţii Comisiei Europene şi ai ambelor companii au refuzat să comenteze situaţia.

Gazprom Export (care este unicul acţionar al Gazprom Germania) a refuzat de asemenea să comenteze aceste verificări.

Comisia Europeană a deschis o investigaţie în octombrie anul trecut pentru a stabili dacă regulile UE de concurenţă sunt respectate pe piaţa gazelor şi dacă au fost folosite carteluri sau strategii de limitare a ofertei pentru a creşte preţurile.

Piaţa liberă a gazelor din UE a fost creată datorită politicii direcţionate a Comisiei Europene de „demonopolizare a comerţului cu gaze”, care se desfăşoară din 2009. Comisia Europeană a fost sigură că un comerţ liber cu gaze în UE va duce la o scădere bruscă a preţurilor la gaze.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite