Biriş: Din cauza breşelor fiscale, s-a ajuns ca impozitul să varieze între 2 şi 43% pentru acelaşi venit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
calculator-taxe-formular-anaf-fisc-impozit

Iniţiatorii „Pactului Pentru Fiscalitate” au organizat recent întâlnirea de lucru la Palatul Parlamentului, în cadrul căreia au reiterat necesitatea unor politici fiscale coerente şi predictibile.

Prezent la eveniment, consultantul fiscal Gabriel Biriş, unul dintre iniţiatorii „Pactului pentru Fiscalitate! a afirmat că „din cauza breşelor fiscale, s-a ajuns ca sarcina fiscală pentru acelaşi venit să varieze între 2 şi 43%”

„Viitorul se finanţează din contribuţiile şi taxele pe care fiecare dintre noi le plătim”, a declarat avocatul Gabriel Biriş, iniţiator al proiectului. 

Acesta a explicat: „Este foarte important dialogul, dar şi mai importante sunt două lucruri: dialogul sincer şi acţiunea. În urmă cu 8 ani am participat la lansarea acestui Pact pentru Fiscalitate. La vremea respectivă noi, reprezentanţii asociaţiilor oamenilor din business, patronate, Academia Română, care a fost gazdă, propuneam şi  ceream decidenţilor politici să achieseze la câteva principii. Unul dintre principii era ca sarcina fiscală să fie aşezată în funcţie de cât câştigăm, nu în funcţie de cum câştigăm.

Un alt principiu era să participăm la discuţii având în vedere interesul comun şi nu interese de grup, să facem un inventar cu breşele au fost create începând cu 2016 în fiscalitate. S-a ajuns ca sarcina fiscală pentru acelaşi venit să varieze între 2 şi 43%. E o diferenţa uriaşă.

Iarăşi ceream toleranţă zero la evaziune. Ce este rău în a cere toleranţă zero la evaziune?

Astăzi suntem într-o situaţie mult mai dificilă decât eram atunci, poate în special din cauza faptului că principiile despre care încercam noi să vorbim atunci au fost călcate de toată lumea în picioare. Mă refer la echitate, dialogul sincer, lipsa transparenţei, ceea ce a generat noi şi noi breşe în fiscalitate.

Acum este foarte important să înţelegem ce s-a greşit şi ce putem face în continuare.

Pe lângă principiile enumerate mai sus, aş vrea să mai atrag atenţia că a fost prezentat Guvernului, Ministrului de Finanţe şi Administraţiei Prezidenţiale un studiu privind situaţia fiscală, cu identificarea problemelor care creează aceste distorsiuni şi cu propuneri de soluţii, studiu care a fost făcut de un grup de 20 de economişti în jurul Consiliului Fiscal.

Este nevoie de acţiune concretă. Dacă nu acţionăm, riscăm să ajungem în situaţia în care am fost în 2010 când urmare a unui hard-landing a trebuit să luăm măsuri care ne-au făcut mult mai dificilă revenirea ulterioară”.

Zamfir: Sunt cazuri unde companii similare plătesc, într-un final, impozite diferite

La rândul său, parlamentarul PSD Daniel Zamfir spune că actualul Cod Fiscal trebuie modificat, nu doar din perspectiva digitalizării. 

Aceasta a explicat: „La fiecare început de an, indiferent cine a fost la guvernare, statul şi-a propus să aducă mai multe venituri la bugetul statului. Fiecare şef de ANAF şi ministru de finanţe îşi propun, la început de an, să colecteze mai mult. Lucrul asta nu s-a întâmplat întotdeauna şi cred că asta se întâmplă şi din cauza Codului Fiscal care, din punctul meu de vedere, trebuie modificat.  

În plus, digitalizarea este absolut necesară, dar pe lângă asta mai trebuie lucrat la nişte chestiuni care, de-a lungul timpului, au creat inechităţi. La acelaşi nivel de companii, se plătesc, într-un final, impozite diferite. Cred că există o problemă a acestor optimizări fiscale excesive. Am spus public de foarte multe ori că firme cu capital autohton plătesc impozit pe profit cu 5-6-10 ori mai mult decât aceeaşi companie care este multinaţională.

Am dat exemplul domeniului bricolajului, unde o companie cu capital românesc plăteşte impozit de circa 3% din cifra de afaceri, iar o companie multinaţională plăteşte undeva la 0,3%, adică de 10 ori mai puţin.

Este cazul să schimbăm acest mecanism pentru companiile multinaţionale, iar cei de la OECD au stabilit că multinaţionalele trebuie să plătească impozite acolo unde fac veniturile. Este un lucru greu de făcut, nu este un lucru uşor”.

Mircea Coşea: Politica fiscală este singurul mijloc pe care statul îl poate utiliza şi pe care îl are la îndemână pentru a orienta economia

Pactul pentru Fiscalitate este un element care lipseşte din arhitectura unei ţări care se vrea modernă, în umbra Uniunii Europene, care se vrea cu o economie de piaţă funcţională, aşa cum ne dorim toţi, a declarat Mircea Coşea, iniţiator Pactul pentru Fiscalitate. 

Domnia sa a declarat: „Din punctul meu de vedere, atâta timp cât nu vom avea un Pact pentru Fiscalitate, România nu poate spune că are o economie de piaţă funcţională, nu poate spune că este în concordanţă cu valorile economice şi de perspectivă ale dezvoltării cu Uniunea Europeană.

Politica fiscală este singurul mijloc pe care statul îl poate utiliza şi pe care îl are la îndemână pentru a orienta economia, pentru a-şi pune în aplicare o strategie, o listă de priorităţi”. 

Bogdan Chiriţoiu: Într-o perioadă de criză, de incertitudini, dialogul este lucrul cel mai important 

Este important pentru mediul de afaceri să-i asigurăm condiţii cât mai previzibile, ca oamenii să îşi poată facă previziunile, să ştie cum îşi planifică şi cum îşi conduc afacerile, a transmis Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. 

Domnul Chiriţoiu a spus: „În acelaşi timp, trebuie să recunoaştem cu toţii că trecem printr-o perioadă destul de tulbure, cu provocări cu care nu ne-am mai confruntat, cel puţin generaţiile noastre, mă refer la problemele medicale şi acum criza de securitate la graniţele noastre. În contextul actual, nimeni nu se poate aştepta la o predictibilitate completă.

Este important să aflăm problemele într-un stadiu cât mai incipient şi să nu surprindem mediul de afaceri cu soluţiile pe care le găsim, cu politicile cu care noi, cei din sectorul public, venim în faţa economiei şi a societăţii. Într-o perioadă de criză, de incertitudini, dialogul este lucrul cel mai important.”

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite