Beijingul se opune oricărei acţiuni care adaugă „gaz pe foc”, dar creşte cheltuielile pentru apărare cu 7,1% din PIB

0
Publicat:
Ultima actualizare:
harta-rusia-china

Ministrul chinez de Externe Wang Yi a discutat la telefon cu secretarul de stat american Antony Blinken, despre situaţia şi Ucraina şi i-a transmis că Beijingul se va opune oricărei acţiuni care adaugă "gaz pe foc", relatează The Guardian.

Potrivit The Guardian, Yi a spus că 'evoluţia" situaţiei din Ucraina este "ceva ce China nu vrea să vadă", adăugând că această criză ar trebui rezolvată prin "dialog şi negociere" şi a cerut Statelor Unite, NATO şi Uniunii Europene să se angajează într-un "dialog egal" cu Rusia.

El a cerut occidentalilor să recunoască preocupările Moscovei în legătură cu extinderea NATO.

"China sprijină toate eforturile care conduc la detensionarea şi soluţionarea politică a situaţiei, în timp ce se opune oricăror mişcări care sunt negative pentru promovarea unei soluţii diplomatice şi adaugă gaz pe foc”, a spus Wang.

Aceasta a fost a doua conversaţie telefonică dintre cei doi oficiali în ultimele două săptămâni.

Cheltuielile pentru apărare vor creşte cu 7,1% în acest an

Cheltuielile Chinei pentru apărare din acest an urmează să crească în cel mai rapid ritm din 2019, conform planului Ministerului Finanţelor publicat sâmbătă.

Cheltuielile pentru apărare vor creşte cu 7,1%, până la 1,45 trilioane de yuani (230,16 miliarde de dolari) în acest an, mai rapid decât creşterea cu 6,8% din 2021 şi cu 6,6% în 2020, potrivit datelor oficiale, citate de CNBC.

Cheltuielile Chinei pentru apărare au crescut cu 7,5% în 2019, la 1,19 trilioane de yuani.

Cheltuielile totale ale guvernului central pentru bugetul public general sunt de aşteptat să crească cu 14,3%, până la 13,40 trilioane de yuani în acest an, a spus ministerul de finanţe.

„Avem în vedere să ne mişcăm mai repede pentru a moderniza logistica armatei şi sistemele de gestionare a activelor şi pentru a construi un sistem modern de management al armamentului şi echipamentelor”, a declarat premierul chinez Li Keqiang într-un raport anual separat, publicat sâmbătă, potrivit unei versiuni oficiale în limba engleză.

Celelalte declaraţii ale lui Li despre dezvoltarea militară şi politica externă au rămas în concordanţă cu cele din 2021. El a spus că „China va continua să urmeze o politică externă independentă de pace”.

Li nu a menţionat alte ţări majore în raportul de lucru al guvernului.

Bugetul total al apărării al SUA pentru 2022 se ridică la puţin sub 770 de miliarde de dolari, în creştere cu 2% faţă de anul trecut.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite