BCE menţine politica monetară, dar estimează o inflaţie în creştere în zona euro pentru anii 2018 şi 2019

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut politica monetară pentru zona euro, dar a revizuit în scădere estimările privind creşterea economică înregistrată de zona euro în acest an şi a modificat în urcare prognozele de inflaţie atât pentru acest an cât şi pentru 2019, informează AFP şi Reuters.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a precizat că, potrivit noilor estimări ale instituţiei, produsul intern brut al zonei euro ar urma să înregistreze o creştere de 2,1% în acest an, faţă de un avans de 2,4% cât estima în luna martie. Ritmul de creştere a economiei zonei euro ar urma să încetinească la 1,9% în 2019 şi 1,7% în 2020, în acest caz estimările BCE fiind identice cu cele din luna martie.

În ceea ce priveşte inflaţia, din cauza unui avans stimulat de preţurile la energie şi majorărilor salariale. BCE a revizuit în sus estimările privind creşterea preţurilor de consum în zona euro, de la 1,4% la 1,7%, atât pentru acest an cât şi pentru 2019, arată Agerpres. Şi în 2020 rata inflaţiei în zona euro ar urma să fie una de 1,7%, în apropiere de obiectivul ţintă al BCE care mizează pe o inflaţie mai mică dar apropiată de 2%.

După reuniunea de politică monetară de la Riga, Mario Draghi a subliniat că progresele realizate până acum în ceea ce priveşte inflaţia au fost substanţiale. 

Pe de altă parte, BCE a decis să menţină nemodificată dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.

Mario Draghi a subliniat că la reuniunea de joi a consiliului guvernatorilor BCE nu s-a discutat dacă şi nici când vor fi majorate dobânzile, reiterând punctul de vedere oficial conform căruia dobânzile vor rămâne la nivelul actual până în vara lui 2019.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite