Băsescu: România a afirmat intenţia de participare la Uniunea bancară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat în cadrul Consiliului European intenţia României de a participa la Uniunea Bancară, având în vedere că 75% din piaţa bancară a României este ocupată de bănci din zona euro.

Preşedintele a mai anunţat că în cadrul Consiliului a constatat că a fost adoptat regulamentul privind Mecanismul unic de Rezoluţie bancară, ceea ce înseamnă că cei doi piloni au în acest moment, regulament.

„Primul era Regulamentul de Supraveghere bancară, iar cel de-al doilea regulament, care lipsea, era Regulamentul de rezoluţie bancară. Speranţa este că va fi validat de Parlament, în aşa fel încât, din 2015, Uniunea Bancară să poată funcţiona“, a spus şeful statului.

Preşdintele a mai arătat că 2014 va fi un an în care vor fi evaluate băncile din zona euro în primul rând.

„Cu această ocazie, am afirmat intenţia României de a participa la Uniunea Bancară, având în vedere că pe piaţa bancară a României îşi desfăşoară activitatea cele mai multe bănci din zona euro, 75% din piaţă fiind ocupată de bănci din zona euro“, a spus şeful statului.

Mai puteţi citi

Banca Centrală Europeană critică voalat Germania pentru mecanismul de închidere a băncilor falimentare

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a criticat luni un plan al guvernelor din zona euro privind închiderea băncilor aflate în dificultate, considerând că actualele propuneri ar putea fi prea complicate pentru a funcţiona corect, relatează Bloomberg.

Uniunea Bancară, un nou măr al discordiei în UE. Toată lumea încearcă să capete controlul asupra sectorului bancar

Banca Centrală Europeană întâmpină rezistenţă în eforturile de a înfiinţa Uniunea Bancară pentru spaţiul comunitar, iar două dintre cele mai grele voci din UE par că s-au răzgândit şi cer ca guvernele naţionale să aibă puteri sporite în sectorul bancar. În acelaşi timp, Comisia Europeană cere dreptul de a închide băncile cu probleme şi de a decide cine încasează pierderile în cazul unui faliment bancar.

Germania propune o strategie în doi paşi pentru înfiinţarea uniunii bancare

Wolfgang Shauble, ministrul german al Finanţelor, a cerut luni ca înfiinţarea uniunii bancare în UE să se producă în doi paşi, pe structura unui mecanism care funcţionează deja în mai multe ţări comunitare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite