Băsescu: România a afirmat intenţia de participare la Uniunea bancară
0Preşedintele Traian Băsescu a afirmat în cadrul Consiliului European intenţia României de a participa la Uniunea Bancară, având în vedere că 75% din piaţa bancară a României este ocupată de bănci din zona euro.
Preşedintele a mai anunţat că în cadrul Consiliului a constatat că a fost adoptat regulamentul privind Mecanismul unic de Rezoluţie bancară, ceea ce înseamnă că cei doi piloni au în acest moment, regulament.
„Primul era Regulamentul de Supraveghere bancară, iar cel de-al doilea regulament, care lipsea, era Regulamentul de rezoluţie bancară. Speranţa este că va fi validat de Parlament, în aşa fel încât, din 2015, Uniunea Bancară să poată funcţiona“, a spus şeful statului.
Preşdintele a mai arătat că 2014 va fi un an în care vor fi evaluate băncile din zona euro în primul rând.
„Cu această ocazie, am afirmat intenţia României de a participa la Uniunea Bancară, având în vedere că pe piaţa bancară a României îşi desfăşoară activitatea cele mai multe bănci din zona euro, 75% din piaţă fiind ocupată de bănci din zona euro“, a spus şeful statului.
Mai puteţi citi
Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a criticat luni un plan al guvernelor din zona euro privind închiderea băncilor aflate în dificultate, considerând că actualele propuneri ar putea fi prea complicate pentru a funcţiona corect, relatează Bloomberg.
Banca Centrală Europeană întâmpină rezistenţă în eforturile de a înfiinţa Uniunea Bancară pentru spaţiul comunitar, iar două dintre cele mai grele voci din UE par că s-au răzgândit şi cer ca guvernele naţionale să aibă puteri sporite în sectorul bancar. În acelaşi timp, Comisia Europeană cere dreptul de a închide băncile cu probleme şi de a decide cine încasează pierderile în cazul unui faliment bancar.
Germania propune o strategie în doi paşi pentru înfiinţarea uniunii bancare
Wolfgang Shauble, ministrul german al Finanţelor, a cerut luni ca înfiinţarea uniunii bancare în UE să se producă în doi paşi, pe structura unui mecanism care funcţionează deja în mai multe ţări comunitare.