Banca Centrală Europeană critică voalat Germania pentru mecanismul de închidere a băncilor falimentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mario Draghi, guvernatorul BCE, vrea un mecanism cu adevărat unic pentru rezolvarea problemelor bancare. Nemţii se tem să nu plătească pentru alţii, deşi ei au beneficiat cel mai mult de euro
Mario Draghi, guvernatorul BCE, vrea un mecanism cu adevărat unic pentru rezolvarea problemelor bancare. Nemţii se tem să nu plătească pentru alţii, deşi ei au beneficiat cel mai mult de euro

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a criticat luni un plan al guvernelor din zona euro privind închiderea băncilor aflate în dificultate, considerând că actualele propuneri ar putea fi prea complicate pentru a funcţiona corect, relatează Bloomberg.

„Sunt îngrijorat că procesul decizional al putea deveni prea complicat, iar aranjamentele de finanţare să nu fie adecvate. Nu ar trebui să creăm un Mecanism Unic de Decizie care să fie unic numai cu numele“, a spus Draghi în timpul unei audieri în Parlamentul European, la Bruxelles.

Miniştrii de Finanţe din zona euro se întrunesc în această săptămână la Bruxelles pentru a încerca să ajungă la un acord în ultimul moment, înaintea unui summit din 19-20 decembrie, în privinţa înfiinţării unui mecanism de închidere a băncilor cu probleme, pentru a preveni alte crize financiare.

Germania a condus opoziţia faţă de finanţarea în comun a costurilor de închidere a băncilor, insistând în schimb pentru o reţea de fonduri naţionale care să lase fiecare ţară să fie responsabilă de propriile instituţii financiare.

„Vă cer dumneavoastră şi Consiliului să înfiinţaţi un Mecanism Unic de Decizie solid, pentru care sunt esenţiale trei elemente, un sistem unic, o autoritate unică şi un fond unic“, a spus Draghi.

Ce spune propunerea

Costul închiderii unei bănci din zona euro vor fi suportate iniţial aproape integral de ţara de origine, dar obligaţiile celorlalte state din regiune vor creşte treptat, urmând să ajungă egale în 10 ani, potrivit unui proiect care circulă între oficialii de la Bruxelles.

Propunerea a fost pregătită de Lituania, care deţine preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene, relatează CNBC.

Potrivit propunerii, costul închiderii unei bănci, în primul an de la intrarea în vigoare a acordului, ar fi suportat integral de un fond înfiinţat de ţara de origine a băncii. Astfel de fonduri ar fi înfiinţate în toate ţările zonei euro şi fiecare va fi alimentat cu contribuţii ale băncilor din statele respective, echivalente, în fiecare an, cu 0,1% din depozitele garantate deţinute.

Astfel, aceste fonduri vor ajunge la un nivel de 1% din depozitele garantate după 10 ani.

Dacă banii acumulaţi din contribuţiile băncilor, în primul an, vor fi insuficienţi pentru finanţarea închiderii unei bănci, alte fonduri din ţările zonei euro vor contribui cu până la 10% din deţinerile lor.

Dacă contribuţia acestor fonduri va fi insuficientă pentru acoperirea costurilor, guvernul ţării de origine a băncii va putea acorda finanţare punte, care ulterior va fi rambursată din contribuţiile băncilor, iar dacă statul nu va avea bani, se va recurge la fondul de salvare al zonei euro, ESM.

Toate fondurile naţionale pentru finanţarea închiderilor băncilor vor fi unificate în Single Resolution Fund, după 10 ani, care din acel moment va finanţa toate închiderile de bănci. Această operaţiune va fi legiferată printr-un tratat interguvernamental, care ar urma să fie negociat până în martie 2014, potrivit proiectului lituanian.

Mai puteţi citi:

Banca centrală a SUA acuză BCE că nu a înţeles criza din zona euro. Trebuie achiziţii de titluri de stat din zona euro şi pachete de credite din sistemul bancar

Rezerva Federală a Statelor Unite acuză Banca Centrală Europeană (BCE) că ar fi creat o criză a datoriilor de stat care putea fi evitată, pe care nu a înţeles-o şi a atacat-o cu politici incoerente, potrivit Daily Telegraph.

Grecii, nevoiţi să împrumute bani pentru a-şi plăti facturile. Şeful Eurogrup le cere mai multe sacrificii

Patru din zece greci trebuie să împrumute bani pentru a-şi plăti facturile, fie de la un prieten, fie de la un membru al familiei, arată un studiu realizat de institutul olandez de cercetare Trendbox, citat de GreekReporter.

În ciuda insistenţelor Troicii, Grecia nu mai adoptă noi mai măsuri de austeritate Grecia nu va ceda presiunilor europene pentru noi măsuri de austeritate, a declarat la CNBC ministrul elen al Finanţelor, Yannis Stournaras, precizând că acestea sunt periculoase şi guvernul trebuie să fie foarte atent în perioada următoare.

Surpriză pe pieţele financiare: Banca Centrală Europeană a stabilit un nou minim istoric al ratei dobânzilor Banca Centrală Europeană a surprins pieţele financiare şi a redus rata dobânzilor de politică monetară, stabilind un nou minim istoric, pentru a lupta împotriva deflaţiei. Preşedintele BCE a subliniat că este pregătit să aplice măsuri suplimentare dacă este necesar, astfel încât  redresarea zonei euro să nu fie ameninţată.

Banca centrală a SUA acuză BCE că nu a înţeles criza din zona euro. Trebuie achiziţii de titluri de stat din zona euro şi pachete de credite din sistemul bancar Rezerva Federală a Statelor Unite acuză Banca Centrală Europeană (BCE) că ar fi creat o criză a datoriilor de stat care putea fi evitată, pe care nu a înţeles-o şi a atacat-o cu politici incoerente, potrivit Daily Telegraph.

Excedentul comercial al Germaniei a atins un nou record în septembrie Germania a înregistrat un surplus comercial în valoare de 20,4 miliarde de euro în septembrie, cu peste şapte miliarde mai ridicat decât în august. Rezultatele spectaculoase aprind şi mai tare dezbaterea pe tema responsabilităţii Germaniei, cea mai mare şi mai puternică economie europeană, faţă de criza din Uniunea Europeană. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite