Germania propune o strategie în doi paşi pentru înfiinţarea uniunii bancare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Wolfgang Schauble este unul dintre cei mai longevivi miniştri ai Finanţelor din Uniunea Europeană
Wolfgang Schauble este unul dintre cei mai longevivi miniştri ai Finanţelor din Uniunea Europeană

Wolfgang Shauble, ministrul german al Finanţelor, a cerut luni ca înfiinţarea uniunii bancare în UE să se producă în doi paşi, pe structura unui mecanism care funcţionează deja în mai multe ţări comunitare.

Modificarea tratelor europene pentru a crea un mecanism de rezoluţie „cere timp”, a scris Wolfgang Schauble, ministrul german al Finanţelor şi unul dintre cei mai influenţi politicieni europeni, într-un editorial publicat în ediţia de luni a cotidianului britanic „Financial Times”

„Din fericire, nu avem de ales între o autoritate de rezoluţie slabă din punct de vedere legal şi amânarea lucrărilor de reparare a băncilor. O abordare în doi paşi ar putea începe cu un mecanism de rezoluţie bazat pe o reţea de autorităţi”, a scris ministrul. 

Practic, strategia în doi aşi propusă de Schauble este cea care se urmează acum la nivel comunitar. Prima măsură cerută de ministrul german, înfiinţarea unei autorităţi unice de supraveghere bancară, a fost aprobată la finalul anului trecut. Această autoritate funcţionează în cadrul Băncii Centrale Europene

Instituţia de supraveghere va funcţiona începând cu 1 martie 2014 şi va fi condusă de câte un reprezentant al celor 17 state din zona euro, patru oficiali din cadrul BCE, un preşedinte şi un vicepreşedinte. Până atunci, pentru a face progres în acest sens, BCE a primit autoritatea de a interveni în supravegherea unei bănci cu probleme dinainte ca aceasta să primească fonduri prin Mecanismul European de Stabilitate.

În locul unui singur fond european de rezoluţie - pentru finanţarea căruia industria bancară va avea nevoie de mulţi ani -, un astfel de model s-ar putea sprijini pe fondurile naţionale, care există deja în mai multe state. continuă Schauble.

Shauble vorbeşte despre necesitatea de a implementa autoritatea bancară în statele comunitare, instituţie care „va fi plasată deasupra autorităţilor naţionale şi va creşte presiunea asupra băncilor pentru a-şi repara bilanţurile”. 

Însă pentru îndeplinirea acestui obiectiv de „curăţare” într-un mod rapid, lin şi fără a-i împovăra şi mai mult pe contribuabili este nevoie de mai multă supraveghere transfrontalieră.

„Va fi nevoie de un mecanism pentru restructurarea celor mai vulnerabile bănci într-o manieră ordonată, predictibilă şi uniformă în Europa. Cel mai bun mod de a rupe legătura dintre bănci şi state este să transformăm cooptarea contribuabililor pentru salvarea de urgenţă a băncilor în excepţie şi nu în regulă”, scrie ministrul german al Finanţelor. 

Propunerea de a înfiinţa o uniune bancară în UE a apărut pentru prima dată în iunie 2012, însă discuţiile au fost lungi şi anevoioase. Principalul motiv pentru amânări a fost opoziţia condusă de Germania. 

La finalul anului trecut, după luni de negocieri şi o reuniune-maraton de 14 ore, liderii europeni au găsit o formulă finală pentru înfiinţarea unei autorităţi unice de supraveghere bancară. 

Apariţia autorităţii este considerată primul pas pentru înfiinţarea unei uniuni bancare pentru blocul comunitar.

Înfiinţarea autorităţii de supraveghere este aclamată de Bruxelles drept o nouă strategie de soluţionare a crizei, însă planul nu face nimic pentru a combate efectele imediate ale acesteia. Liderii europeni speră că, printr-o supraveghere mai strictă a grupurilor bancare, vor elimina o parte dintre problemele sistemice care au contribuit la izbucnirea crizei şi, mai ales, la transferarea riscului generat de supraîndatorarea statelor către sectorul bancar. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite