Banii pentru şomeri, peste trei sferturi din cheltuielile cu politicile pe piaţa muncii

0
0

Cheltuielile cu şomerii, în principal acordarea indemnizaţiei de şomaj, au însumat anul trecut trei sferturi din totalul cheltuielilor cu politicile pe piaţa muncii, de 1,64 miliarde lei, acestea din urmă reprezentând 0,28% din Produsul Intern Brut,potrivit datelor Istitutului Naţional de Statistică


Sprijinul acordat şomerilor a totalizat 1,28 miliarde lei în 2011, deţinând o pondere de 95,5% în totalul cheltuielilor cu suporturile financiare (măsuri pasive), de 1,37 miliarde lei.

Cheltuielile implicate de suporturile financiare au reprezentat, la rândul lor, 83,8% în totalul cheltuielilor cu politicile privind piaţa muncii, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Persoanele vulnerabile pe piaţa muncii au fost sprijinite să se reintegreze prin măsuri active care au totalizat mai puţin de o zecime (7,1%) din totalul cheltuielilor cu intervenţiile publice pe piaţa muncii.

Costul mediu lunar al forţei de muncă a fost anul trecut de 2.569 lei pentru un salariat, în creştere cu 3,7% faţă de anul precedent.

"Comparativ cu media pe economie, se observă abateri semnificative pe activităţi economice, valori pozitive înregistrându-se în activităţi precum intermedieri financiare (de 2,4 ori), industria extractivă, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, informaţii şi comunicaţii (de 2 ori), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (+41%), transport şi depozitare (+9,5%), administraţie publică (+5,5%). În celelalte, activităţi costul mediu lunar s-a situat aproape sau sub nivelul mediu pe ţară, cel mai scăzut fiind în hoteluri şi restaurante (-43,3%)", se spune în comunicat.

Câştigul salarial mediu net lunar la nivelul economiei a fost anul trecut de 1.444 lei, în creştere cu 3,8% faţă de 2010, în timp ce salariul mediu brut a ajuns la 1.980 lei, cu 4,1% mai mare decât nivelul anului precedent.

Cele mai mari câştiguri salariale medii nete, superioare mediei pe economia naţională, s-au realizat în intermedieri financiare şi asigurări, informaţii şi comunicaţii, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat.

Anul trecut, numărul mediu al salariaţilor a fost de 4,34 milioane de persoane, în scădere faţă de 2010 cu 27.300 de persoane.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite