Un deputat PSD propune ca jurnaliştii să fie scutiţi de impozit

Un deputat PSD propune ca jurnaliştii să fie scutiţi de impozit

Valeriu Steriu - foto Eduard Enea

Deputatul PSD Valeriu Steriu propune, printr-o iniţiativă legislativă depusă la Parlament, ca jurnaliştii să fie scutiţi de plata impozitului pentru veniturile din salarii sau asimilate salariilor şi pentru cele din drepturi de autor. El propune şi o definiţie a activităţii de jurnalism.

Ştiri pe aceeaşi temă

Deputatul PSD propune ca la articolul referitor la scutiri din cadrul capitolului vizând impozitul pe venit, să se introducă un nou punct care să arate că sunt scutite de la plata impozitului pe venit „persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor prevăzute la art.76 alin (1) - (3) şi pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuală, ca urmare a desfăşurării activităţii de jurnalism, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale şi al ministrului Finanţelor”.

De asemenea, iniţiatorul propune ca introducerea unui punct care defineşte activitatea de jurnalism ca fiind „cercetarea, investigarea, interpretarea şi comunicarea ştirilor şi informaţiilor publice prin intermediul ziarelor, televiziunii radioului şi a altor mijloace de informare în masă, respectiv controlul funcţionării tehnice a echipamentelor pentru a înregistra şi edita imaginile şi sunetul şi pentru transmiterea pentru emisiunile radio şi de televiziune a imaginilor şi sunetelor, precum şi a altor tipuri de semnale de telecomunicaţii terestre, marine sau aeriene, care se desfăşoară în baza unui contract de muncă şi în a unui contract de drepturi de autor”.

Anterior, deputatul a anunţat, într-un interviu pentru News.ro, intenţia de a propune contopirea cele două forme de plată existente în prezent - contractul de muncă şi contractul de drept de autor – „scutind într-o formă mult mai vizibilă partea de drepturi de autor, dar asigurând că orice jurnalist îşi plăteşte contribuţia pentru sistemul de asigurări sociale şi pentru pensii”. El aprecia această măsură drept „un balon de oxigen” pentru domeniul presei.

„M-am gândit ce putem găsi ca formă prin care niciuna dintre cele trei părţi – angajatul, angajatorul şi statul – să nu piardă. Evident, nu există aşa o formulă magică, însă am găsit o formă de a optimiza variantele”, anunţa deputatul în interviu.

Scutirea de impozit, dar numai pentru veniturile din salarii, se mai aplică în prezent programatorilor şi angajaţilor din cercetare-dezvoltare, dar zvonurile sunt că Ministerul de Finanţe plănuieşte să renunţe la această scutire. Şi angajaţii din construcţii sunt scutiţi, din acest an, de plata impozitului pe venit.

Alături de Valeriu Steriu, propunerea legislativă este susţinută de 27 de deputaţi şi senatori PSD, ALDE şi PMP.

Iniţiativa legislativă urmeză să primească avizele necesaare, să intre în dezbaterea comisiilor de la Camera Deputaţilor şi apoi să treacă de votul plenului, urmând aceeaşi procedură şi la Senat, care este Cameră decizională în acest caz.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: