Românii au împrumutat de la IFN-uri 1,78 de miliarde de lei în primele nouă luni, multe credite fiind peste 10.000 euro

Românii au împrumutat de la IFN-uri 1,78 de miliarde de lei în primele nouă luni, multe credite fiind peste 10.000 euro

Creditele destinate consumului personal au reprezentat 91% din total, adică 1,62 miliarde de lei

Românii au împrumutat în primele nouă luni 1,62 miliarde lei de la companiile de credit de consum membre ale ALB România, organizaţie care acoperă 78% din totalul pieţei de profil, crescând cu patru puncte procentuale ponderea celor care atrag credite de peste 10.000 de euro, potrivit datelor asociaţiei, citate de Mediafax.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fimele de credite de consum membre ale Asociaţiei Societăţilor Financiare ALB România au acordat în perioada ianuarie-septembrie împrumuturi de 1,78 miliarde lei, în creştere cu 7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, după ce s-au reorientat spre finanţarea clienţilor care câştigă peste venitul mediu din România şi către contracte de finanţare de peste 5.000 euro.
 
Dintre acestea, creditele destinate consumului personal au reprezentat 91,1%, cu circa 1,62 miliarde lei, creditele industriale au avut o pondere de 5,6%, cu 100 milioane lei, iar cele auto au reprezentat 3,3%, respectiv 59 milioane lei, potrivit datelor prezentate joi de Olivier Floris, preşedintele Consiliului Creditului de Consum al ALB.
 
Pe segmentul consumului personal, creditele revolving, inclusiv cardurile de credit, şi-au redus ponderea de la 49% la 46%, în timp ce împrumuturile de nevoi personale şi-au crescut cota cu 4 puncte proncetuale, la 45%, iar creditele la POS au scăzut de la 10% la 9%.
 
Creditele auto au fost utilizate în proporţie de 85% pentru achiziţii de vehicule noi, în scădere cu un punct procentual faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce achiziţia de vehicule second hand au avut o pondere mai mare cu un punct procentual, ajungând la 15%.
 
Totodată, românii s-au împrumutat mai mult cu sume de peste 10.000 de euro, ponderea acestora crescând cu 4 puncte procentuale, iar cea a creditelor cuprinse între 5.000 euro şi 10.000 euro a urcat cu 1 punct procentual.
 
Pe de altă parte, împrumuturile cu valori de până la 1.000 euro au avut scăderi ale cotei cu trei puncte procentuale, iar cele cuprinse între 1.000 euro şi 5.000 euro au consemnat o reducere cu două puncte procentuale.
 
Datele ALB mai relevă că românii care au venituri între 500 de lei şi 1.000 lei şi-au redus ponderea cu trei puncte în totalul creditelor atrase, la 47%. În schimb, a urcat cu două puncte ponderea celor cu venituri mai mari de 2.500 lei care au accesat un credit de consum.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările