INFOGRAFIE Românii din străinătate au ajuns la fundul sacului. Remiterile au atins nivelul minim al ultimilor nouă ani

INFOGRAFIE Românii din străinătate au ajuns la fundul sacului. Remiterile au atins nivelul minim al ultimilor nouă ani

Românii din străinătate reuşesc cu greu să trimită familiilor rămase în ţară sume pentru acoperirea cheltuielilor curente FOTO Adevărul

Sumele trimise în ţară de românii din străinătate s-au ridicat în primul semestru la mai puţin de 1,2 miliarde de euro, atingând nivelul minim al ultimilor nouă ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Criza care persistă în ţările cu largi comunităţi de români şi şomajul ajuns la cote alarmante în aceste state îşi fac simţite efectele negative şi la noi în ţară. Sumele trimise în România de cei care muncesc peste hotare au atins în primul semestru din 2013 nivelul minim al ultimilor nouă ani, cifrele fiind chiar mai slabe decât în perioada 2009-2011, când valoarea remiterilor s-au prăbuşit.
 
Transferurile curente din străinătate către România, cu excepţia celor ale administraţiei publice – majoritatea efectuate de românii care muncesc peste hotare – au ajuns în după primele şase luni ale acestui an la 1,19 miliarde de euro, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României. 
 
Valoarea este cu aproape 20% mai mică decât cea înregistrată în prima jumătate din 2012, respectiv 273 de milioane de euro, şi la mai puţin de jumătate comparativ cu primul semestru din 2007, an în care remiterile au înregistrat un maxim-record. 
 
Dacă în anii de boom economic muncitorii români din străinătate reuşeau din salariul primit să mai pună ceva bani deoparte, acum, cu greu reuşesc să trimită familiilor rămase în ţară sume pentru acoperirea cheltuielilor curente.
 
Românii au emigrat şi în criză
 
Sumele pe care românii de peste hotare le trimit rudelor din ţară sunt mai mici, dar sunt mai multe. Criza economică a afectat şi România, astfel că mulţi conaţionali au hotărât să-şi „petreacă“ criza în afara graniţelor, unde, deşi veniturile sunt mai mici comparativ cu perioada de boom, sunt în continuare peste cele medii din ţară. 
 
Potrivit unui sondaj al Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung publicat în 2011, peste 40% din gospodăriile intervievate susţineau că o bună parte din venitul familiei vine de la rudele care lucrează peste graniţă şi că aceşti bani îi ajută foarte mult.  
 
Analiştii anticipează că remiterile nu vor ajunge prea curând la nivelul din 2007-2008 pentrub că ţările de destinaţie sunt încă în criză economic. Aproape două milioane de români au plecat la muncă în Italia şi în Spania în ultimii ani, numărul acestora crescând de peste zece ori în ultimii 5 - 10 ani. 
 
Numai că tocmai aceste state au fost grav afectate de şomaj în ultimii doi ani. La finele lunii iunie a acestui an, rata şomajului se ridica la 26,3% în Spania, cea mai mare din Europa, după un maxim istoric atins în martie, iar în Italia depăşea 12%. Cifrele sunt mult mai îngrijorătoare în rândul tinerilor. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările