FMI cere Spaniei noi tăieri bugetare: salarii cu 10% mai mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimul raport al FMI cu privire la situaţia economică din Spania sugerează că sindicatele şi angajatorii trebuie să accepte noi schimbări ale pieţei muncii, cum ar fi tăieri salariale şi modificarea orelor de lucru, pentru a combate recesiunea. De asemenea, guvernul din Italia caută soluţii pentru a reduce datoria naţională, înfiinţând o nouă instituţie responsabilă de cheltuielile bugetare.

Raportul Fondului Monetar Internaţional (FMI) publicat la începutul lunii august recunoaşte meritele Partidului Popular din Spania, care a impus în 2012 reforme ale pieţei muncii cu „anumite efecte pozitive”. Consecinţele acestor măsuri au dus la disponibilizarea a 633.500 de angajaţi, potrivit CCOO, cel mai mare sindicat din ţară.

Însă FMI cere noi schimbări ale pieţei muncii, motivând că reforma Partidului Popular nu este suficientă pentru a aduce Spania pe calea dezvoltării economice. „Un acord social ar trebui luat în considerare pentru a evidenţia locurile de muncă câştigate de pe urma reformelor structurale”, se arată în raportul FMI.

Oficialii recomandă un pact între angajatori, care îşi asumă responsabilitatea de a crea noi locuri de muncă, şi sindicate, care trebuie să accepte „în continuare o moderaţie semnificativă a salariilor şi unele stimulente fiscale”. Acestea ar putea consolida exporturile şi pot favoriza investiţiile datorită flexibilizării pieţei muncii.

Raportul FMI citează un studiu care analizează efectele unei tăieri de 10% a salariilor, reducerea contribuţiilor la asigurările sociale şi majorarea Taxei pe Valoare Adăugată pe o perioadă de doi ani. În cazul în care vor fi introduse, măsurile vor duce la scumpirea alimentelor, a serviciilor de sănătate, a transporturilor şi a cheltuielilor de întreţinere a locuinţelor, potrivit „World Socialist Web Site”.

Studiul FMI arată că rata şomajului din Spania va atinge 27,2% în acest an, scăzând până la 27% în 2014 şi 26,9% în 2015. De asemenea, specialiştii Fondului se aşteaptă la o contracţie economică de 1,6% pentru anul curent, stagnare în 2014 şi o creştere de doar 0,3% peste doi ani.

Italia, doi ani de recesiune şi o rază de speranţă

Economia Italiei a avut una dintre cele mai dezamăgitoare evoluţii, înregistrând o contracţie de 7% între 2007 şi 2012, sub presiunea crizei economice mondiale şi a zonei euro, dar şi din cauza măsurilor de austeritate menite să ţină sub control datoria naţională, scrie „The Wall Street Journal”.

După doi ani de recesiune, guvernul italian încearcă să găsească soluţii pentru a limita datoria de stat care reprezintă aproximativ 130% din Produsul Intern Brut şi pentru a diminua povara fiscală ce afectează companiile din ţară.

Guvernanţii intenţionează să numească un comisar special şi un comitet permanent care vor avea sarcina de a a găsi noi modalităţi de a reduce cheltuielile din bugetul naţional. Comisia va fi alcătuită din membri ai Băncii Italiei, ai Institutului Naţional de Statistică (Instat) şi alte ministere.

Cu toate acestea, evoluţia economică a Italiei dă semne de redresare în ultimele trei luni, după opt trimestre consecutive de scădere. Odată cu perspectivele încurajatoare pentru zona euro, Instat a transmis joi că economia Italiei a înregistrat în al doilea trimestru o scădere de 0,2%, mai mică decât cea estimată, în comparaţie cu trimestrul anterior.

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite