Premieră: Pensiile de rând au crescut mai mult decât pensiile speciale

Premieră: Pensiile de rând au crescut mai mult decât pensiile speciale

Pentru prima dată de când s-au instituit pensiile speciale, pensiile de rând au crescut mai mult decât pensiile încasate de foştii magistraţi, motivul fiind majorarea punctului de pensie de la data de 1 septembrie.

Contrar obiceiului, Casa Naţională de pensii publice a publicat cu circa 20 de zile în avans statisticile privind nivelul pensiilor de stat, majorate ca urmare a creşterii punctului de pensie, dar şi nivelul pensiilor speciale .
 
Astfel, pensiile magistraţilor au crescut în septembrie cu 137 de lei (de la 18.430 lei în august, la 18.567 lei în septembrie), în timp ce pensiile de rând au înregistrat o creştere de 178 de lei, ca urmare a majorării punctului de pensie de la  1.100 lei la 1.265 de lei, respectiv 15%. 
 
Potrivit datelor CNPP; numărul pensionarilor foşti magistraţi a crescut în luna septembrie cu 11 persoane faţă de luna august, pensia bazată pe contribuţie fiind şi ea mai mare – 3.173 lei -, faţă de 2.760 lei în luna august.
 
Pe de altă parte, suplimentul plătit de stat, adică din taxele şi contribuţiile plătite de toţi românii, a scăzut cu 15 lei, nivelul cotei suportate din bugetul de stat fiind de 17.250 lei în septembrie, faţă de 17.265 lei în august. 
 
Nivelul celorlalte pensii speciale a cescut mult mai puţin în luna septembrie, faţă de luna august, după cum se poate vedea în tabelele de mai jos.
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările